Het weer en schaken

Zaterdag moest ik naar een schaaktoernooi en toen kwam er een vergelijking op tussen het weer en het schaken.

Niet over of we beter gaan schaken door mooi of slecht weer. Dat laat ik over aan studenten die nog een onderzoek moeten doen in het kader van hun opleiding. Neen, ik wil het hebben over waar het weer en het schaken met elkaar overeenkomen. In het algemeen kun je stellen dat er één grote overeenkomst is. Meestal is de zettenreeks te voorspellen, maar verrassingen zijn bepaald niet zeldzaam. Des te meer je verstand van het weer hebt en je weet waar het weer vandaan komt, des te beter de voorspelling. Niettemin worden de beste weermannen en vrouwen regelmatig verrast, vooral bij onbestendig weer. Dat is bij schaken niet anders. En net als je onbestendig weer hebt, heb je ook van die schakers die onvoorspelbaar zijn.

Lees verder…

Over jan van os

Ik ben meer dan 50 jaar aktief in het schaken. Als speler, als bestuurder, als organisator van schaakaktiviteiten, als wedstrijdleider, als verslaggever (de schaakreporter) en als fotograaf. Heb ooit de titel van Nationaal arbiter gehaald. Momenteel voorzitter van mijn schaakclub ESG en ik zit in het bestuur van Chessfestival Groningen. Sinds 25 november ben ik ook voorzitter van de Noordelijke Schaakbond.

3 Comments

  1. Avatar
    Lucas september 21, 2014

    Als ik dit artikel verder wil lezen, dan moet ik inloggen bij weer een andere site. Daar heb ik even geen zin in.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.