Bilbao Chess Festival (4)

En we zijn weer thuis! Zo gaat dat. De auto met een groot deel van de jokolaria’s van En Passant reed vannacht tegen enen onder luid gejuich van speciaal opgebleven Belgen en Nederlanders Nederland binnen. Geen trofee, helaas, maar toch was het weer een alleraardigst evenement. Drie van onze tegenstanders bleken (veel) te sterk en drie waren er ongeveer gelijkwaardig en dan is het resultaat, aangevuld met de Manuelbonus natuurlijk weer puik te noemen!

Manuel haalde gelukkig nog een halfje voor En Passant in de laatste ronde. (Foto: Peng)

In de slotronde wachtte ons nog het sterke Odlar Yurdu uit Azerbeidzjan. Een pittig ploegie dat lef toonde door topman Sutovsky zonder pardon op de reservebank te zetten. Ook de overgeblevenen waren veel te sterk, behalve voor Manuel natuurlijk. Een eerste tegenvaller was dat Friso er met wit finaal vanaf gevluggerd werd. Nu ja, Friso had niks, kon misschien nog aan de noodrem trekken, misschien ook niet, het resultaat was een akelige witnederlaag. En bijzonder snel tot stand gekomen!

Persoonlijk dacht ik dat ik uitstekend moest staan, maar ik durfde dat niet hardop te denken. Ook mijn tegenstander speelde namelijk heel snel en had continu zo’n grijns op zijn gezicht. Soms hebben mensen dat, overigens, maar om de een of andere reden schaakte ik niet zoals ik schaken moest. Cruciaal was misschien wel 21 f4, een zet die ik eigenlijk nooit wilde spelen. Dh3 was het plan, maar ik stopte met rekenen na b4 en Dxe4. Dom natuurlijk. Na b4 komt lekker Pe2 en eventueel Pd4. Het moet toch heel niet onaardig staan voor wit, lijkt me! Na 24 Pa4 ging het van kwaad tot erger, al kreeg ik tussendoor nog even de gelegenheid een pionnetje te snoepen na Pg5, wat ik niet deed.

Toch waren er wel mogelijkheden in dit ongelijke duel. Zo kreeg ook Peng te maken met imposant gevlugger, maar liet ze zich niet kennen en raakte tegenstander Guseinov na een hoep poeha vooral een stuk kwijt. Wie weet had 35…De8 de witspeler wel voor nog grotere problemen gesteld, al is er wel compensatie. Maar genoeg? Op het oog moet er wat inzitten. Zoals het ging, ging het helaas mat.

Ook Richard was verre van kansloos uit de opening gekomen tegen Abasov. Hij had zelfs tijdsvoordeel, wat tegen deze jongens toch wel wat betekent! Achteraf was in plaats van 19 h4 wellicht b3 kansrijk, zo constateerde Richard. Na Dxa2 Kd2 staat de zwarte dame op vallen en als die zich via a5 terugtrekt, wordt zij achtervolgd door de toren waarna er een toren op a8 in het verschiet ligt.

Ondertussen kwam Dick in de problemen toen de witte d-pion oprukte, maar de tactische verwikkelingen nadien zagen er bepaald niet ongevaarlijk uit. Binnen enkele zetten raakte Dick echter materiaal kwijt en moesten de overgebleven troepen tegelijkertijd ook nog eens weer terug. Met een fraaie petit combinaison maakte N. Mammedov er een einde aan.

En zo had er van alles kunnen gebeuren, maar stond het na ruim drie uur spelen keihard 5-0. Alleen Manuel speelde nog, hij moest keepen tegen Rauf Mammedov. Het ging hem lang goed af tot Mammedov zenuwachtig begon te doen. De benen gingen heen en weer, het plafond kreeg meer aandacht dan de situatie op het bord, het leek erop dat er een winnende serie slotzetten in de maak was. Maan kreeg een paard te vreten en Rauf ging op de laatste pionnen van Maan af. Moest Manuel dan toch capituleren? Er werd drifitg gespeculeerd, binnen en buiten de beruchte lijnen. Manuel nam de tijd. Een klein smetje op de reeds binnengehaalde norm, daar had hij geen zin in. 6-0 verliezen staat ook zo stom. Manuel vond de weg naar de remise. Met zijn ene paard hield hij twee verbonden vrijpionnen net lang genoeg bezig om zijn koning er op tijd bij te kunnen halen.

Bord 4 En Passant (29) 0.5 – 5.5 Odlar Yourdu (7)

4.1 2528 Nijboer, Friso 0 – 1 Durarbayli, Vasif 2614

4.2 2424 Bosboom, Manuel ½ – ½ Mamedov, Rauf 2660

4.3 2382 Vedder, Henk 0 – 1 Bajarani, Ulvi 2483

4.4 2392 Peng, Zhaoqin 0 – 1 Guseinov, Gadir 2615

4.5 2286 Vedder, Richard 0 – 1 Abasov, Nijat 2527

4.6 2205 De Graaf, Dick 0 – 1 Mamedov, Nidjat 2624

Een dikke nederlaag dus, misschien had er wat meer ingezeten, maar al met al hebben we toch een punt meer dan verleden jaar en het ook nog weer wat ruimte over om het volgend jaar in Skopje nog weer beter te doen, mochten we ons weer kwalificeren. En ondanks dat het hier en daar organisatorisch en speltechnisch wat stroef ging, was het weer een geweldig evenement!

6 Comments

 1. Avatar
  Lucas september 22, 2014

  Het zou mooi zijn als Bosboom inderdaad nog grootmeester zou worden. Ik begrijp dat hij nu drie normen heeft. Is het verder dan alleen nog een kwestie van de Elo-rating verhogen tot 2500 of moet er nog meer gebeuren?

 2. Avatar
  Richard Vedder september 22, 2014

  Nee, zijn normen zijn behaald over in totaal 23 partijen. Eigenlijk 24, want het punt overscore telt als extra partij. Helaas is dat aantal nog onvoldoende, dus we mikken op Skopje 2015. Eerst in de KNSB-competitie de elo opkrikken naar pak hem beet 2480 en dan bij de ECCC zijn laatste norm met de daarmee gepaard gaande ratingwinst en het is gebakken!

 3. Avatar
  pengschaak september 22, 2014

  Manuel heeft niet genoeg partijen gespeeld. Hij heeft dus nog een norm nodig en natuurlijk een rating hoger dan 2500. Maar we rekenen erop dat Manuel de oudste schaker ooit zal zijn die de GM titel nog binnen haalt!

 4. Avatar
  pengschaak september 22, 2014

  Janis Klovans (Letland, April 9, 1935)

  "He was awarded the International Master (IM) title in 1976, and the Grandmaster (GM) title in 1997, following his win in the World Senior Championship."

  Dan heeft Manuel nog even de tijd!

 5. Avatar
  ThEF september 23, 2014

  Bedankt voor de verslagen, altijd weer vermakelijk om te lezen.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.