PK HSB – 2e ronde: spectaculair topduel onbeslist

In de tweede ronde van de Persoonlijke Kampioenschappen is er meteen een partij tussen de twee schakers met de hoogste rating van het toernooi: Maarten van Zetten van sg Discendo Discimus tegen Gert Legemaat van DSC Delft, de HSB-kampioen van 2008. Beide spelers waren de eerste ronde vrij, waardoor het indelingssysteem hen in de tweede ronde tegenover elkaar plaatste zodat Maarten (met wit) en Gert een avondvullende strijd konden presenteren.

Er wordt een eindspel bereikt met Toren en Paard voor beide formaties, met vier zwarte pionnen tegenover drie witte. Beide formaties hebben een mooie pionnenketen aan de damevleugel. Drie pionnen sterk. De ene zwarte pion op de koningsvleugel weet zich in een meerderheid op die vleugel als de zwarte Toren, Paard en Koning al combinerend trachten een rode loper voor de pion uit te rollen. In grotere tijdnood dan zijn opponent bereikt Maarten ineens een gepasseerde pion op de c-lijn, waardoor er een wedren naar de overkant en wederzijdse tijdschaarste ontstaat. De zwarte formatie lijkt zijn pion met behoud de promoveren, totdat er met een onreglementaire zet een familieschaak geproduceerd wordt. Enkele toeschouwers zien een gepend paard schaak geven, maar aan het bord ontgaat dit in de tijdnoodhektiek. De nieuwe zwarte dame gaat er af en er ontstaat een remise eindspel, wat een twintigtal zetten verder tot een akkoord leidt.

De nummer drie op basis van rating – Michiel van Woerden – loopt eveneens averij op in zijn partij tegen Derk Dekker, die verderop van commentaar wordt voorzien. Richard Oranje en titelverdediger Ted Barendse maken geen fouten en weten de stelling van hun tegenstanders effectief onder krakende druk te zetten. Hierdoor maken ze deel uit van een leidend trio met twee uit twee. De derde met twee punten is Twan van der Togt, die zijn partij tegen Joost Scholten uitgebreid van commentaar heeft voorzien.

Een zestal deelnemers staat op anderhalve punt. Waaronder Frank van den Bos die opnieuw voor een verrassende uitslag zorgt met zijn overwinning op Leo Duijvesteijn. Leo maakte vorig jaar nog een vliegende start, maar moet nu nog vechten voor zijn eerste score. Lourens Smaal en Marco van Straaten houden elkaar in evenwicht.

Timo Bottema revancheert zich tegen Peter Lode voor zijn partij in de eerste ronde en boekt een volle winst. Ook de gebroeders Baak laten het ratingverschil ten opzichte van hun tegenstanders in hun voordeel beslissend zijn. Kees Vink en Theo van Orsouw ontlopen elkaar niet spectaculair in rating en weten elkaars vesting niet te slopen.

In groep B is er een kwartet schakers met de volle winst uit twee ronden: Cor Kanters, Maurits Bons, Theo van Vorselen en Jaco Arkesteijn weten zichzelf tijdens een lange, boeiende schaakavond te belonen met een tweede winst op rij. Hugo van der Laan en Paul Koks haken bij dat rijtje af, door elkaar op remise te houden na een strijd van ruim veertig zetten.

Bilal Yalçin komt voor het eerst in actie tijdens deze editie en „speelt een waanzinnig scherpe partij”, aldus Ike Tjin a Lien. Zijn partij staat verderop weergegeven.

Informatie op de hsb-site

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.