Telefoon en KNSB competitie

Er is veel over gesproken en geschreven, maar aanstaande zaterdag wordt het dan eindelijk realiteit: de nieuwe regels voor de mobiele telefoon tijdens de KNSB competitie. Maar hoe luiden deze regels nu precies? Eerst nog even de officiële tekst:

FIDE-Regels voor het Schaakspel, Officiële Nederlandse vertaling, KNSB april 2014

11.3 b. Tijdens de wedstrijd is het een speler verboden om een mobiele telefoon of andere elektronische communicatiemiddelen in het spelersgebied bij zich te hebben. Als geconstateerd wordt dat een speler zo’n apparaat meegenomen heeft naar het spelersgebied, dan verliest die speler de partij. De tegenstander wint. Het wedstrijdreglement mag een andere, minder zware straf opleggen. *1 De arbiter mag de speler verzoeken dat hij zijn kleren, tassen en andere zaken op discrete wijze laat doorzoeken. De arbiter, of een door de arbiter FIDE-Regels voor het Schaakspel aangewezen persoon die het onderzoek bij de speler uitvoert, moet van hetzelfde geslacht zijn als de speler. Als een speler weigert mee te werken aan dit onderzoek, dan moet de arbiter een straf opleggen overeenkomstig artikel 12.9.

KNSB competitiegids 2014 – 2015

20.5 Als ten aanzien van artikel 11.3.b van De FIDE-Regels geconstateerd (*2) wordt dat een speler een mobiele telefoon of andere elektronische communicatiemiddelen meegenomen heeft naar het spelersgebied, dan krijgt hij een waarschuwing (*3). De arbiter heeft het recht (*4) te onderzoeken of het apparaat aanstaat. Als een dergelijk apparaat, zonder toestemming van de arbiter (*5), aanstaat, dan verliest die speler de partij, tenzij (*6) de arbiter anders beslist.

Tot zover de regels. Hieronder mijn interpretatie.

*1. De KNSB heeft blijkbaar gebruik gemaakt van deze ontsnappingsmogelijkheid, gezien artikel 20.5 in de competitiegids.

*2. Zolang er niets wordt geconstateerd, is er dus geen enkel probleem. Dat is fijn, je kunt de telefoon dus bijvoorbeeld gewoon in je tas of jaszak laten zitten (wel uitschakelen natuurlijk!). Dan valt er ook niets te constateren.

*3. Op zich is die waarschuwing ook prettig, in de zin dat er niet gelijk een straf wordt opgelegd, maar ik vraag me nog wel af wat die waarschuwing dan precies inhoudt. De arbiter zou kunnen zeggen: “Ik constateer dat u een telefoon bij zich heeft. Ik waarschuw u dat u hem niet mag gebruiken!”

*4. Ook weer een mooie ontsnappingsclausule. De arbiter heeft het recht om te onderzoeken, maar hij kan er dus desgewenst van afzien om van dat recht ook gebruik te maken.

*5. Belangrijk om te weten als je afhankelijk bent van de telefoon: je kunt de arbiter dus toestemming vragen om de telefoon aan te laten staan. Ik veronderstel overigens dat deze toestemming niet betekent dat je het apparaat ook mag gebruiken voor het analyseren van de partij, maar dat staat er niet expliciet bij.

*6. Nog een laatste optie voor de arbiter om naar eigen goeddunken geen reglementair verlies op te leggen wanneer een telefoon na waarschuwing toch blijkt aan te staan.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.