Opstellingen: zand in de ogen?

Proberen de teamleiders in de Meesterklasse elkaar zand in de ogen te strooien? In de opstellingen voor de nieuwe KNSB-competitie, die morgen begint, mis ik wat namen. Edwin Baart (teamleider BSG), die ik belde voor een voorbeschouwing in De Gooi- en Eemlander, voegde daaraan toe dat daar nogal wat spelers tussen zitten die nog wel op de ledenlijst van hun club staan. Op cruciale momenten kunnen sterke invallers de uitslag mede bepalen, dus laten we de teams maar niet rangschikken naar de gemiddelde ratings van de opgegeven spelers. Gelukkig hoeft dat ook niet, ze gaan gewoon negen wedstrijden spelen om de rangorde te bepalen.

(Wie is er sterker? Grootmeester Predrag Nikolic (LSG) of meester maar reuzendoder Manuel Bosboom (En Passant)? Dat is een vraag die niet met een beroep op Elo-ratings is te beantwoorden. Bosboom is onberekenbaar. Alle foto’s bij dit artikel zijn gemaakt door Zhaoqin Peng.)

Alle opstellingen zijn hier te vinden op de KNSB-site.

1. En Passant

Ik noem de teams wel in volgorde van die gemiddelde ratings, want helemaal onbelangrijk zijn die niet. En Passant steekt erbovenuit en is dus topfavoriet voor de titel, die de derde op rij zou zijn. Het team is nagenoeg ongewijzigd gebleven, alleen Jan Willem van de Griendt (hij woont in de buurt) kwam over van Rotterdam.

Als l’Ami, Smeets, Reinderman en Ikonnikov de meeste wedstrijden meespelen, kan het weer een walk-over worden, want de rest van het team is ook bepaald niet mis.

2. LSG

Vorig jaar mooi tweede, nu ook tweede op rating. De Leidse ploeg komt met exact dezelfde spelers als vorig jaar. Predrag Nikolic (die toen van HSG kwam) en Jan Sprenger (van De Stukkenjagers) waren toen de nieuwe spelers aan de topborden. Daarmee maakte LSG het verschil tussen een degradatiekandidaat en een zeer sterke subtopper. De rest van het team staat al jarenlang bekend als zeer homogeen: iets te licht voor de topborden, iets te zwaar voor de staartborden.

(Jan Willem de Jong is al jaren een vaste waarde bij LSG. Maar wie is dat daar niet?)

3. HMC Calder

Bijna dezelfde rating als LSG. Vorig jaar vierde, zit er nu een hogere plaats in? Opvallende mutaties zijn er niet. Benjamin Bok, Twan Burg en Martijn Dambacher moeten de kar weer trekken. David Miedema vertrok naar UVS (Nijmegen).

4. BSG

Ja, dat is de eerste verrassing. Vorig jaar achtste in de eindstand, nu vierde op rating. Dat wordt een beetje scheef getrokken door de hoge rating van Robin van Kampen, die over kwam van Kennemer Combinatie en nu in zijn woonplaats gaat spelen. Hij vervangt Alexander Berelowitsch, voor wie door de komst van Van Kampen geen geld meer is. Aan de ene kant jammer, omdat Berelowitsch de Bussumers goed beviel, maar de keus was niet echt moeilijk. BSG wordt ook sterker doordat Lars Ootes en Alexander van Beek, die vorig seizoen langdurig in het buitenland verbleven, nu naar verwachting alle wedstrijden gaan meespelen.

5. Charlois Europoort

De Rotterdammers promoveerden uit de eerste klasse en lijken meteen sterk genoeg voor een stevige positie in de middenmoot. Erik van den Doel en de sterke Armeense meester Mher Hovhanisian voeren de ploeg aan, waarin verder een paar sterke Rotterdamse jeugdspelers zitten.

6. Voerendaal

Vorig jaar vijfde, nu zesde op rating. Vooral bekende namen, maar de topspelers Saltaev en Orlov staan er niet meer bij. Op papier begint hier de degradatiezone.

7. Groninger Combinatie

Vorig jaar zevende, nu ook op rating. De opstelling is bekend, maar menigeen zal zich afvragen: zal Jan Werle ook een paar keer meespelen? Zal Sergei Tiviakov een paar keer meespelen? Heeft Groningen nog contacten in Duitsland? Dit lijkt me nou typisch een ploeg om in cruciale wedstrijden een konijn uit de hoge hoed te halen.

(Sipke Ernst, daar kan Groninger Combinatie al jarenlang op vertrouwen.)

8. SISSA

Hetzelfde kan ik schrijven over SISSA, toevallig ook uit Groningen. In een paar jaar gepromoveerd om in 2014-15 kampioen van Nederland te worden, maar nu met drie meesters aan de topborden (Van Foreest, Lubbe en Van Assendelft) degradatiekandidaat. Sokolov, Hoffmann en Ligterink zien we er niet meer bij staan. Trekt de sponsor toch nog een paar keer de portemonnee?

9. Pathena Rotterdam

Vorig jaar derde, nu negende op rating: het grootste verschil. Gaat de roemruchte ploeg, die ook na zijn achttien landstitels altijd gevaarlijk bleef, nu degraderen? Er staan geen grootmeesters op de lijst, supertopscorer Bruno Carlier is misschien toch wat te licht voor het eerste bord, Van de Griendt is zoals gezegd naar En Passant vertrokken, Michiels, Cuijpers en Van der Weide staan er niet meer bij en de ploeg telt een rijtje jeugdspelers die volgens critici nog niet aan dit niveau toe zijn.

De ontwikkeling van schaaktalenten tot grootmeesters is een speerpunt van de ploeg en de nieuwe sponsor, zo werd eerder op onze site uitgelegd.

(Jan Willem van de Griendt (midden) speelde vorig seizoen in de laatste ronde in Bunschoten met Rotterdam tegen En Passant en proefde daar de sfeer. Die was uitstekend, zo is duidelijk. Dit seizoen speelt Van de Griendt voor En Passant.)

10. Utrecht

Ook een groot verschil: vorig jaar zesde, nu tiende op rating. Geen grootmeesters, een meester (Jelmer Jens) en vier FM’s. Vertrokken: Swinkels (heb ik nog nergens zien staan), Van Oosterom en Michielsen (beiden naar DSC Delft), Houben en Klip (beiden naar UVS Nijmegen in de derde klasse) en Tjiam (vreemd genoeg naar het tweede team). Een droevige uittocht.

Op de website Schakers.Info staat een grappige beschouwing van Robert Klomp aan de hand van gemiddelde ratings en een artikel over de voorspellingen van de teamleiders.

3 Comments

  1. Avatar
    Johan Hut september 27, 2014

    Over Groninger Combinatie: ja, Jan Werle speelt meteen al de eerste wedstrijd mee (Sipke Ernst niet) en good-old Joris Brenninkmeijer is het konijn uit de hoge hoed. Zeven jaar geleden dat hij voor het laatst in de competitie speelde.

  2. Avatar
    Hondekop september 28, 2014

    Swinkels speelt dus voor HMC en Charlois kwam met Loek van Wely op.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.