Julio Granda van Tromsø naar Tromsø

Het deed me plezier dat IGM Julio Granda aan het Andorra Open 2014 deelnam. In mei 2013 had ik hem voor het laatst in Cochabamba, Bolivia, gezien en gesproken. Bij die laatste gelegenheid had hij laten zien wat voor een fantastisch schaker hij is, zie de links aan het einde van dit artikel voor mijn column ‘Granda grandioos in Cochabamba’. Hij won dat toernooi en verwierf zo voor de tweede keer het recht om deel te nemen aan de ‘Copa Mundial de Ajedrez 2013’ in Tromsø, Noorwegen. In Tromsø versloeg Granda in september 2013 Hrant Melkumyan, Péter Lékó en Anish Giri en ging pas tegen Fabiano Caruana kopje onder.

Ik vroeg Granda in Andorra of hij van plan was deze keer wel aan de schaakolympiade, die in Tromsø in augustus verspeeld ging worden, deel zou nemen. Dat bleek het geval te zijn en niet omdat, zoals ik dacht, hij zijn geschil met de Peruaanse schaakbond bijgelegd had, daar bleek geen sprake van te zijn, maar omdat de schaakbond deze keer niet om hem heen kon. Het IPD (Instituto Peruano del Deporte) had de bond verplicht om de vier sterkste grootmeesters af te vaardigen. De bond had daar Elfer Cutipa, de kampioen van Peru van 2013, aan toegevoegd.

Hoe Granda over de Peruaanse schaakbond denkt is te lezen in zijn open brief ‘La ceguera de la miseria’ (De blindheid van de armoede) die hij in april 2014 op Facebook publiceerde, zie de links. In deze open brief stelt hij het totale gebrek aan waarden van de groep rond Milton Iturry, de president van de Peruaanse schaakbond, aan de kaak. Iturry is een vriend van FIDE president Kirsan Ilyumzhinov die alleen hem als representant van Peru erkent en op die manier steevast op Iturry’s stem kan rekenen als hij als FIDE president herkozen wil worden.

Lees verder… (pdf)

1 Comment

  1. Avatar
    Hendrikom september 28, 2014

    Vandaar dat hij ineens in Bilbao opdook, ik vroeg me al af wiens secondant Granda misschien was, maar hij zal even zijn komen buurten :)

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.