PK HSB – 3e ronde: Titelverdediger Barendse op drie uit drie

De derde ronde van de Persoonlijke Kampioenschappen van de Haagse Schaakbond is er een waarin titelverdediger Ted Barendse uitstekende zaken doet. In zijn partij tegen medekoploper Twan van der Togt weet hij een pion voorsprong uit de stelling te wringen en dit voordeel zorgvuldig en effektief in volle winst om te zetten. Waarmee hij na drie ronden als enige op drie punten staat. Richard Oranje komt niet verder dan remise tegen Michiel van Woerden.

Rob van Helvoort doet wat van hem verwacht wordt in zijn confrontatie met Lourens Smaal, terwijl Derk Dekker het voor zijn kiezen krijgt tegen Frank van den Bos die dit toernooi duidelijk in goede vorm is. Met een ogenschijnlijk niet af te stoppen vrijpion lijkt winnen een kwestie van tijd. Maar de balans tussen promoveren en verdedigen tegen opmars van vijandelijke pionnen wordt niet helemaal goed aangevoeld.

Ook Karl Baak weet te schwindelen in zijn partij tegen Frans Vreugdenhil en verdubbelt zijn puntentotaal. Gert Legemaat, Timo Bottema en Leo Duijvesteijn scoren regelmatige overwinningen, waar Theo van Orsouw enigszins verrassend verliest van Adri Voermans. Een dag later revancheert Theo zich echter uitstekend in zijn confrontatie namens DD 2 tegen Bergen op Zoom en levert met zijn winstpartij een duidelijke bijdrage aan de twee matchpunten die de thuisploeg weet te behalen.

In Groep B zijn er zes vredesverdragen om de partij af te sluiten. Eén daarvan heeft zware hoofdpijn als oorzaak daartoe. Verder is er sprake geweest van gezonde vechtremises, waarbij de vonken van de borden afsprongen. Een solide Theo van Vorselen laat Cor Kanters niet door zijn stelling breken. Bij de partij tussen Paul Koks en Bilal Yalçin gaan de kansen over en weer, voordat de vrede getekend wordt. Secretaris van de Haagse Schaakbond en invaller in geval van oneven Han Nicolaas laat Edwin van der Leij zien dat er bij hem hooguit een half punt te halen is. Een lange zinderende strijd is er tussen Kanako Kinoshita en Dimitri Karagantcheff. Jan Zonneveld verovert een witte pion in een partij waarin Hans Hendriks voldoende compensatie weet te bereiken voor tegenspel om een halfje aan de partij over te houden. Auke de Vries en Noud van der Togt poetsen de hatelijke nul weg.

Jaco Arkesteijn loopt vast op de aanpak van Ferdi Sieben en Max van Herpen scoort een vol punt in zijn partij tegen Douwe Pietersma. René Weerts komt er achter dat het leven niet alleen uit verjaardagvieren en bedrijfsfeesten bestaat, maar gaat daar goed mee om: hij verslaat Frits Varenkamp.

In de partij tussen Robert van Eibergen en Mark Breton is het lang onduidelijk, voordat Mark de partij naar zich toe weet te trekken. Ike Tjin a Lien zet klein voordeel effektief om in een overwinning en zowel Justus van Klaveren als Jan Nienhuis weten hun eerste volle winst te boeken.

Informaatie op de hsb-site

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.