PK HSB – 4e ronde: gestreden op 23 borden

In de vierde ronde stond op bord 1 de strijd tussen Richard Oranje en titelverdediger Ted Barendse op het programma. Niet alleen clubgenoten, maar ook teamgenoten van DSC 2 spelend in de 2e klasse van de KNSB-competitie. Oranje houdt Barendse op remise, waardoor het pelotonnetje volgers op de lijstaanvoerder kan groeien van drie naar zes. Rob van Helvoort wringt een remise uit zijn strijd tegen Timo Bottema, Gert Legemaat is vrij vlot klaar met het weerleggen van de aanpak van zijn tegenstander.

Twan van der Togt herstelt zich goed van de verloren partij tegen Ted Barendse en wint gewoon weer. Michiel van Woerden kruipt door het oog van de naald, wanneer zijn Dame tegen een muur van verzet loopt van de goed samenwerkende Toren en Paard van Maarten van Zetten. Maarten lijkt zelfs mogelijkheden op mat te hebben, maar gebruikt daarvoor te veel tijd en gaat door zijn vlag. Derk Dekker is niet in De Mantel, maar bezig met de laatste voorbereidingen van het NK Bedrijvenschaak en maakt het zestal volgers compleet.

Frank van den Bos laat zijn tegenstander niet opnieuw ontsnappen als hij zijn pion op de zevende rij heeft genesteld. Zijn zwarte stukken worden beter opgesteld, waarmee er een druk op de witte stelling wordt opgebouwd die wit een vol stuk kost zonder mogelijkheden voor tegenstoot als compensatie. Lourens Smaal herstelt zich van zijn partij tegen Rob van Helvoort en verslaat Adri Voermans. Remises zijn er op de borden bij de twee Kezen en in de partij tussen Nico Vromans en Foppe-Jan Montsma. Theo van Orsouw laat Evert Baak voor de tweede achtereenvolgende avond zonder score het schaakbord verlaten.

In Groep B is het aantal koplopers gereduceerd naar twee: alleen Maurits Bons en Max van Herpen weten hun partijen te winnen. Theo van Vorselen haakt even af na een zinderende strijd tot de laatste seconden tegen Max van Herpen, waarbij dat ene tempi-tje voordeel voor wit door Max van Herpen goed benut is. Edo Nitzsche verliest van Maurits Bons, terwijl Cor Kanters en Ferdi Sieben een „saaie remise” spelen, aldus Cor Kanters.

Zij blijven de koplopers echter wel op een halfje volgen en vinden in dat opzicht aansluiters in Bob Ameling, Bilal Yalçin en Hugo van der Laan, die een volle winst overhouden aan de vierde ronde. Voor zover er gespeeld wordt worden er boeiende schaakgevechten gehouden op de andere borden in deze groep, waarbij Noud van der Togt er in slaagt zijn tegenstander te verrassen door met zijn zwarte formatie de aanpak van de witten lam te leggen. Na de remise van een week eerder volgt hiermee een volle winst en is er 1½ uit de laatste twee ronden gescoord.

Informatie op de hsb-site

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.