Twee topmatches en sterke open groep bij 18e Univé Schaaktoernooi in Hoogeveen

Het 18e Univé Schaaktoernooi, van 11 tot en met 18 oktober in het raadhuis in Hoogeveen, begint onder de nieuwe toernooidirecteur Loek van Wely met een nieuwe formule. In plaats van de dubbelrondige vierkamp van weleer worden dit jaar twee matches over zes partijen gespeeld. Anish Giri neemt het op tegen Alexei Shirov, en Jan Timman speelt tegen Baadur Jobava. Aan de Open groep nemen dertien grootmeesters deel, onder wie de legendarische spelers Alexander Beljavski en Oleg Romanishin, en de Nederlandse crack Sipke Ernst.

De twee matches beloven veel spektakel op te leveren. Anish Giri, dit jaar twintig geworden, is in topvorm en steeg onlangs naar plek 7 op de wereldranglijst. Tegenstander Alexei Shirov is een voormalig wereldkampioenskandidaat die nog steeds alom wordt bewonderd om zijn briljante aanvalspartijen. De veelzijdige grootmeester Jan Timman, jarenlang het gezicht van het Nederlandse schaak, behoeft geen nadere introductie. Zijn tegenstander Baadur Jobava is de meest originele speler van deze tijd, die ook tegen de wereldtop op kan. Een interessant experiment bij deze matches is dat de hartslag zal worden gemeten bij de spelers. Dit zal inzicht geven in de spanningen die zij ondervinden tijdens de partij.

De inschrijving van liefst dertien grootmeesters in de Open groep heeft vele andere sterke spelers aangetrokken, uit Nederland en ook uit het buitenland. Op papier de sterksten zijn Andrey Vovk (Oekraïne) en routinier Alexander Beljavski (Slovenië). Sipke Ernst is de sterkste Nederlander in deze groep. Verder zijn er twee grote zevenrondige amateurgroepen.

Volop reden dus voor de schaakfan om in de week van 11 tot en met 18 oktober het sfeervolle raadhuis van Hoogeveen te bezoeken. De belangrijkste partijen groep zullen in het schaakcafé worden besproken door bekende commentatoren, dagelijks vanaf 14.45 uur. Op de meeste dagen beginnen de partijen om 14.00 uur; Amateurgroep 2 is een ochtendgroep die om 9.30 uur begint. Op de openingsdag, zaterdag 11 oktober, beginnen alle partijen een half uur later. De matches, die beginnen op zondag 12 oktober, en beide amateurgroepen hebben een rustdag op woensdag 15 oktober. Op die dag worden in de Open groep twee ronden gespeeld, om respectievelijk 9.00 uur en 15.00 uur. Zie voor het complete speelschema onze website www.univechess.nl.

Op de openingsdag, zaterdag 11 oktober, geeft Nick Maatman van 10.00-12.00 uur een simultaan voor de jeugd bij McDonald’s in Hoogeveen. Van 13.00-16.00 uur zal schaakcoryfee Hans Böhm een simultaan geven op het Kerkplein. Daarna volgt een opening voor genodigden in het raadhuis, door staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Jetta Klijnsma.

Tijdens het toernooi zullen de matchpartijen en de belangrijkste partijen van de Open groep live te volgen zijn, met analyses van engines, op de website www.univechess.nl. Op deze website zullen ook dagelijks uitgebreide verslagen te lezen zijn.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.