BDO ronde 2: Spektakel bij Friso

Nijboer – Sumets R2

Laten we meteen maar met de deur in huis vallen: GMs Friso Nijboer en Andrey Sumets hadden er vandaag zin in, en dat was genieten. Andrey met zwart bracht in het Frans een bekend stukoffer, gevaarlijk maar ook licht dubieus.

Na 18 zetten theorie probeerde Friso 19. a3, maar raakte die pion al snel kwijt, en keek tegen drie verbonden vrijpionnen aan. Zijn initiatief aan de andere kant kreeg wel vleugels na het verzwakkende 28..h6, en de kritieke stelling ontstond na 36…c3:

Nu kan wit in een lange computervariant winnen met 37.Dxh5, maar met een paar minuten bedenktijd koos Friso voor het ‘veilige’ 37. Tg5. Hij, en de toeschouwers, werden verrast door een onwaarschijnlijk dameoffer ingeleid door 37…La4 38. Lxa4 Dxa4! 39. Dxa4. Maar na 39…c2 40. Dxc2 Txc2 had zwart de dame weer terug en stond beter. Friso liet het er niet bij zitten, schudde wat trucs uit zijn mouw en zes zetten later kwamen de heren remise overeen! De slotstelling behoeft voor de gewone schaker nog wat uitleg (en bevat nog veel meer spektakel).

Lees meer…

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.