PK HSB – 5e ronde: Barendse vol punt los

Na vijf ronden hebben beide groepen van het Persoonlijk Kampioenschap één koploper. Ted Barendse had die rol al opgeëist en heeft zich steviger in het zadel genesteld. Max van Herpen ziet zijn degelijke spel tijdens deze toernooi-editie beloond met alleen aan de leiding, op een half punt gevolgd door Bob Ameling.

Koploper Ted Barendse en zijn opponent Derk Dekker spelen hun partij vooruit, waarbij Derk twee pionnen offert om initiatief te krijgen. De zwarte formatie verdedigt nauwkeurig en kan het materiele overwicht omzetten in een nieuw vol punt. Ted staat op 4½ punten.

Rob van Helvoort en Michiel van Woerden spelen een vlotte strijdremise, maar Richard Oranje lijkt in het voetspoor van Ted Barendse te kunnen blijven. Uiteindelijk breekt hij toch niet door de witte formatie van Gert Legemaat, waardoor vier volgers door remise op een vol punt achter de koploper blijven. Frank van den Bos sluit zich hierbij aan door een fraaie overwinning op Timo Bottema en Twan van der Togt doet dit door een avondje vrijaf dat hem een halfje oplevert.

Met als enige 4½ punten kan Ted Barendse niet anders dan omlaag ingedeeld worden voor de volgende ronde. Het reglement schrijft dan voor dat hij tegen de laagst geklasseerde op 3½ punten ingedeeld moet worden. In Frank van den Bos treft hij daarmee een interessante tegenstander, gelet op hoe Frank zijn partijen tijdens dit PK-toernooi op het bord zet.

In Groep B rekent Max van Herpen af met Maurits Bons en gaat alleen aan de leiding. Bob Ameling boekt zijn derde achtereenvolgende overwinning en blijft met vier punten in het voetspoor van de koploper. In de overige dertien partijen zijn de deelnemers in het algemeen goed aan elkaar gewaagd, want acht partijen eindigen in remise.

Informatie op hsb-site

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.