Masterclasses over toreneindspelen

De enige Nederlandse wereldkampioen ooit, Max Euwe, zei het al: “Het eindspel is misschien wel de moeilijkste fase van het schaakspel”. Dit zal menigeen door schade en schande ondervonden hebben. Ondanks dat er weinig stukken op het bord staan, blijven de mogelijkheden talrijk en is het uiterst lastig om de goede oriëntatie te houden. Tot de meest voorkomende eindspelen behoren de toreneindspelen. En nu in deze tijd het spelen van eindspelen meer en meer onder de druk van de klok moet worden volbracht, kan het geen kwaad de kennis en vaardigheid wat op te voeren.

IM Herman Grooten wil spelers graag laten kennismaken met een groot aantal vuistregels, principes en ‘handgrepen’ om het toreneindspel tot vertrouwd terrein te maken. Deze Masterclass vindt plaats op zaterdag 8 november in Dorpshuis d’n Bond, Rapportstraat 29, Veldhoven. Thema’s als het activeren van de koning en de toren, de toren achter de vrijpion, het bruggetje bouwen, tactiek in toreneindspelen, het afwikkelen en nog veel meer zullen de revue passeren.

Programma:

10.15 – 10.30 uur Ontvangst

10.30 – 12.30 uur Sessie 1

12.30 – 13.15 uur Lunchpauze

13.15 – 15.15 uur Sessie 2

15.15 – 15.30 uur Pauze

15.30 – 16.30 uur Sessie 3

Naast de vijf uur schaaktraining krijgt u een lunch en twee consumpties aangeboden. Aan het eind ontvangt iedere deelnemer een uitgebreide reader, met uitleg, voorbeeldpartijen, opgaven en nog veel meer. Als u interesse hebt of meer wilt weten, stuur dan een e-mail naar: .

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden door vóór 1 november oktober € 45,- over te maken op bankrekening

NL41 ABNA 0492 8422 72 t.n.v. H. Grooten, Eindhoven, onder vermelding van uw naam, uw e-mailadres met (AT i.p.v. @). U kunt ook (per e-mail) alleen de reader bestellen voor € 15,- (inclusief portokosten). Graag naam en adresgegevens vermelden.

Voor de meest relevante informatie en achtergronden kunt u terecht op www.sterkspel.nl of u klikt op de flyer .

(Foto Coen Mekers)

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.