Twee eendjes

Velen zijn in het bezit van een museumjaarkaart, zo ook mijn echtgenote en ik. Een keer of vijf per jaar trekken wij er op uit met een museum als reisdoel. Dat moet ook wel anders krijg je de kosten er niet uit en dan heb je onvoldoende waar voor je geld. In combinatie met de in een vaste regelmaat terugkerende trein-aanbiedingen van vier grote concerns en NS-reizigers zelf zijn dat dan betaalbare uitjes. Wel natuurlijk een beetje opletten dat de horeca-kosten binnen de perken blijven. Liefhebbers van historische trams en treinen hoeven geen vijf traditionele musea te bezoeken om het geld er uit te hebben. De stoomtrein Hoorn-Medemblik en het Openlucht museum (met rijdende oude trams) doen ook mee.

De museumkaart geeft prima mogelijkheden voor een plan B. Tijdens de staking van de schoonmakers van de treinen vorig jaar hadden wij de euvele moed om toch aan een reis naar de Hermitage in Amsterdam te beginnen. Eenmaal gezeten in de trein naar het westen zonk ons toch de moed in de schoenen bij het aanschouwen van zoveel achtergelaten rommel. Geen probleem: dan maar naar het Drents museum in Assen en tijdens de terugreis naar het Gronings museum. In het Drents museum was onder meer een tentoonstelling van leerlingen van het St. Maartenscollege.

De werken zouden later die week geveild worden voor Unicef. Een leerlinge had een schaakbord geschilderd met daarop vijf figuren, waaronder twee eendjes. Ik denk dat ‘twee eendjes’ haar handelsmerk is, want ik zou niet weten wat die kwakertjes op een schaakbord te zoeken hebben.

Ik had mij voorgenomen de resultaten van die veiling op te zoeken, doch helaas, vergeten. Zou een schaker het werk gekocht hebben? Of een liefhebber van eendjes? Of hangt het weer thuis bij de schilderes?

In de Hermitage was tijdens een tentoonstelling het schaakbord van Peter de Grote te zien: met 31 witte en 33 zwarte velden. Het veld e1 was ook zwart. Een reparatie met een toevallige fout of bewust een afwijking voor de witte koning, Peter zelf? Ook dit zal een raadsel blijven. Lees verder…

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.