Wereldkampioen Carlsen op Tata Steel Chess Tournament

Tata Steel Chess Tournament doet Rotterdam en Den Haag aan

Wereldkampioen Carlsen op Tata Steel Chess Tournament

De 77e editie van het Tata Steel Chess Tournament heeft een bijzonder sterk deelnemersveld, met onder meer wereldkampioen Magnus Carlsen, Fabiano Caruana (momenteel nummer twee van de wereld), Levon Aronian (winnaar van dit jaar), Hou Yifan (wereldkampioen vrouwen) en de Nederlanders Anish Giri en Loek van Wely.

Het Tata Steel Chess Tournament doet in 2015 ook Rotterdam en Den Haag aan. “De nieuwe opzet van het toernooi, waarbij de Tata Steel Masters dit jaar in het Rijksmuseum en op de High Tech Campus Eindhoven hebben gespeeld, is door spelers en publiek enthousiast ontvangen”, aldus Annemarie Manger (directeur Engineering & Site Services van Tata Steel in IJmuiden). “Daarom hebben we ervoor gekozen om ook volgend jaar twee keer op een beeldbepalende locatie buiten Wijk aan Zee te spelen.” Op donderdag 15 januari vindt de 5e ronde van de Tata Steel Masters plaats in De Rotterdam, het onlangs geopende gebouw aan de Maas in Rotterdam, ontworpen door Rem Koolhaas. Op woensdag 21 januari wordt de 10e ronde van de Tata Steel Masters gespeeld in het recent verbouwde perscentrum Nieuwspoort in Den Haag.

Het Tata Steel Chess Tournament vindt plaats van 9 tot en met 25 januari in Wijk aan Zee.

Fotograaf: Vincent Bloothoofd

Wethouder Adriaan Visser van Rotterdam (Sport, Cultuur, Financiën en Binnenstad) is vereerd dat een van de speelrondes van het prestigieuze Tata Steel Chess Tournament in Rotterdam plaatsvindt. Eerder dit jaar vond al het NK Jeugdschaken plaats in Rotterdam. “We gaan een topevenement neerzetten, waarbij we één van de grootste en sterkste toernooien ter wereld koppelen aan het prachtige gebouw van De Rotterdam. Door in de stad en op scholen tevens side-events te organiseren, zetten we in op een breed bereik van het evenement en willen we de Rotterdammers laten proeven van de schaaksport”, aldus Visser.

Onthulling Den Haag en Rotterdam als speellocaties. Op de foto met de foto’s van Rotterdam en Den Haag: links Mark Verheul (Hoofd Kabinet en Protocol van de Gemeente Den Haag), in het midden Annemarie Manger (directeur Engineering & Site Services van Tata Steel in IJmuiden) en rechts Hans Zoethoutmaar (adjunct-directeur Rotterdam Topsport). Fotograaf: Vincent Bloothoofd.

Wethouder Karsten Klein van Den Haag (Citymarketing): "Den Haag is vereerd onderdak te mogen bieden aan het Tata Steel Chess Tournament 2015, dat zal plaatsvinden in het hart van de Nederlandse parlementaire democratie. Onze stad kent een lange geschiedenis van internationale schaakwedstrijden, een traditie die op deze wijze wordt voortgezet."

Sterk deelnemersveld Tata Steel Masters

Het deelnemersveld van de Tata Steel Masters is bijna compleet. Toernooidirecteur Jeroen van den Berg maakte vandaag samen met schaker Robin van Kampen de namen van 12 van de 14 spelers bekend. Met een gemiddelde rating van 2748 van deze spelers is ook de 77e editie van het Tata Steel Chess Tournament weer sterk bezet (de gemiddelde rating van de afgelopen editie was 2743). Twee spelers meer dan dit jaar betekent dat er ook twee extra speeldagen in Wijk aan Zee zullen plaatsvinden. Wereldkampioen Magnus Carlsen is weer present. Veler ogen zullen gericht zijn op rijzende ster Fabiano Caruana (22 jaar), inmiddels opgeklommen tot de tweede plek op de wereldranglijst. Na Kasparov en Carlsen is hij de derde schaker die de magische grens van 2850 punten heeft weten te overschrijden. Nederlander Anish Giri heeft eveneens een goed jaar achter de rug en is opgeklommen tot de 7e plek op de wereldranglijst. Levon Aronian is wat gezakt op die lijst (momenteel nummer 5), maar heeft het Tata Steel Chess Tournament wel al vier keer op zijn naam weten te schrijven (2007, 2008, 2012 en 2014).

Tata Steel Challengers

De deelnemers aan de Tata Steel Challengers groep worden in november bekendgemaakt. Jeroen van den Berg lichtte al een tipje van de sluier op door te vertellen dat Robin van Kampen en Anne Haast (regerend Nederlands kampioen bij de vrouwen) zullen deelnemen aan de Tata Steel Challengers.

Voorlopige deelnemerslijst Tata Steel Chess Tournament 2015, Tata Steel Masters

Naam Rating Plaats wereldranglijst Land
Magnus Carlsen 2863 1 Noorwegen
Fabiano Caruana 2844 2 Italië
Levon Aronian 2793 5 Armenië
Anish Giri 2768 7 Nederland
Maxime Vachier-Lagrave 2757 13 Frankrijk
Wesley So 2755 14 Filippijnen
Ding Liren 2730 22 China
Vasil Ivanchuk 2726 24 Oekraïne
Teimour Radjabov 2726 25 Azerbeidzjan
Ivan Saric 2678 66 Kroatië
Hou Yifan 2673 72 China
Loek van Wely 2664 85 Nederland

Finale NK scholieren

In samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Schaakbond (KNSB) vindt er tijdens de 77e editie van het Tata Steel Chess Tournament een ‘voorprogramma’ plaats in Wijk aan Zee. Op de dag van de opening (9 januari) vindt in De Moriaan in Wijk aan Zee de finale plaats van het Nederlands Kampioenschap Schoolschaken voor schoolteams uit het Voortgezet Onderwijs. Twaalf teams van vier leerlingen gaan dan met elkaar de strijd aan. De winnaars zullen aan het eind van die dag tijdens de openingsceremonie van het Tata Steel Chess Tournament tussen de internationale grootmeesters van het toernooi mogen plaatsnemen om hun prijs in ontvangst te nemen. Naast dit NK organiseert Tata Steel tijdens het toernooi ook een simultaan voor kinderen van Heliomare en voor kinderen van lokale basisscholen en clinics voor basisschoolleerlingen op de externe locaties. Deze activiteiten maken deel uit van het omgevingsbeleid van Tata Steel, dat voor de komende jaren het thema “Future Generations” heeft.

Staal en schaken: een lange traditie

Het Tata Steel Chess Tournament kent een lange traditie. Ooit begonnen als een personeelstoernooi is het uitgegroeid tot een internationaal toernooi van wereldformaat, waar grootmeesters en amateurs hun agenda’s voor vrij houden. Tata Steel kiest voor schaken, omdat schaken gericht is op strategisch denken en op het vinden van creatieve oplossingen voor complexe vraagstukken. Dat heeft het gemeenschappelijk met staal maken, een high-tech proces waarbij innovatie centraal staat. De medewerkers van Tata Steel werken continu aan het verder verbeteren van processen en producten om daarmee klanten te helpen succesvol te zijn in hun markten en een bijdrage te leveren aan het verduurzamen van onze samenleving. Volgend jaar wordt het toernooi voor de 77e keer georganiseerd. In de schaakwereld staat het toernooi in Wijk aan Zee bekend als “Het Wimbledon van het Schaken”.

Elk jaar in januari meten de allerbeste schakers ter wereld op het Tata Steel Chess Tournament hun krachten. Dat doen ze in een en dezelfde ruimte als honderden deelnemers aan de amateurtoernooien. Dat creëert een unieke sfeer. Ook op diverse andere locaties in het dorp vinden schaakwedstrijden plaats. Wijk aan Zee is twee weken lang het Mekka van de schaaksport. Tijdens het toernooi trekt de website 1,3 miljoen bezoekers.

Informatie over het Tata Steel Chess Tournament is te vinden op www.tatasteelchess.com

3 Comments

 1. Avatar
  Horscht oktober 23, 2014

  Prachtig! Opvallend: nog geen Indiërs op de lijst. Men hoopt waarschijnlijk nog op Anand?! Maar Harikrishna had ik ook wel weer verwacht.

 2. Avatar
  ThEF oktober 23, 2014

  Voorlopig nog geen Russische deelnemer in de Tata Steel Masters!

 3. Avatar
  wimw oktober 23, 2014

  Heel goed dat er in 2015 weer 14 deelnemers aan de hoofdgroep/Masters meedoen.

  Dat maakt het weer een echt toptoernooi.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.