NBC Promo(3): Tea Lanchava speelt match tegen Erik van Dijk

De Nederlandse topspeelster Tea Lanchava heeft zich onlangs ingeschreven bij de Nederlandse Bond van Correspondentieschakers. Ze start met een match tegen Erik van Dijk, die bij hetzelfde bedrijf werkt als Tea. Erik was lang geleden al lid, maar kreeg dit jaar weer zin om te spelen, en heeft inmiddels meer dan 30 partijen lopen. Voor Tea een nieuwe ervaring zover ik weet. We gaan zien hoe het haar af gaat tegen deze doorgewinterde speler!

Momenteel lopen er drie promotiematches:

Promotiematch 1: Lanchava – Van Dijk

In Tea’s zwartpartij heeft ze geopend me de Caro-Kann (1.e4 c6 2.d4), terwijl in haar witpartij 1.Pf3 Pf6 op het bord staat. Ik verwacht geen lange hoofdvarianten zoals je dat soms op topniveau ziet, maar een interessant gevecht vanaf de eerste zet.

Promotiematch 2: Van Kampen – Van der Hoeven

In augustus gaf ik al een update over de opening. Inmiddels zijn ze weer een aantal zetten verder. Op de 21ste zet had Robin de keuze tussen 21..c3+ en 21..Txg5.

Beide zetten hebben namelijk een hele degelijke reputatie. Robin koos voor 21..Txg5, en na 22.Pxg5 Te8 23.Dd5 Txe7 zitten de heren nog steeds in een bekende stelling en ik ben benieuwd of David Robin nog voor nieuwe problemen kan stellen. Het zwarte plan is om de dreigingen rondom zijn koning af te weren en in het eindspel snel met de pionnen op de damevleugel te lopen, terwijl wit wat uit deze dreigingen probeert te halen en snel met zijn h-pion gaat marcheren.

In Robin’s witpartij volgen ze totnogtoe de partij tussen Yuffa en Najer.

Dit is een relatief rustige variant waarin beide partijen meerdere opties hebben. Met Robin’s laatste zet 15.f3 hoopt hij binnenkort door te kunnen breken in het centrum en de stelling te openen voor het loperpaar. Zwart probeert zijn stelling over het algemeen zo solide mogelijk te houden, en hoopt op termijn gebruik te kunnen maken van de zwarte velden.

Promotiematch 3: Burg – Langeveld

Deze match is inmiddels in 1-1 geƫindigd. In mijn witpartij moest ik in het Catalaans al snel in een zetherhaling berusten, terwijl de andere partij gelijk opging. Mijn dubbelpion op de f-lijn was niet echt een zwakte, en door binnen te komen op de d-lijn kon ik remise afdwingen. Meer hierover binnenkort in Schaakmagazine.

Zelf correspondentieschaken? Dat kan! Zie de handleiding en meer informatie op de site van de NBC.

FIDE-IM’s en GM’s hoeven geen contributie te betalen en worden verzocht contact op te nemen met de NBC of mij indien ze ook in zo’n match geĆÆnteresseerd zijn.

Zie ook:

NBC Promo(2): Van Kampen en Van der Hoeven begonnen aan match

NBC Promo(1): Van Kampen speelt match tegen Van der Hoeven

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.