Opnieuw ijzersterke bezetting in vijfde Remco Heite Schaaktoernooi

WOLVEGA – De Stellingwerven vormen een begrip in de paardensport, maar van vrijdag 14 tot en met zondag 16 november staat deze regio weer in het teken van een andere sport met paarden. Twee ex-winnaars, Loek van Wely en Daniel Fridman, zullen in het vijfde Remco Heite Schaaktoernooi tegen vier andere grootmeesters hun rossen over het bord laten galopperen om de hoofdprijs, een echt paard, in de wacht te slepen. Het Open toernooi telt drie grootmeesters. Er wordt gespeeld op een nieuwe lokatie in Wolvega: hotel Holland Inn.

De sterkste deelnemers in de Invitatiegroep zijn op papier Loek van Wely, de regerend kampioen van Nederland en tweevoudig winnaar van het Remco Heite Schaaktoernooi, en de Engelse nieuwkomer Gawain Jones. Deze 26-jarige wereldreiziger, die op de laatste Olympiade speelde aan het tweede bord voor Engeland, zal zijn uiterste beste doen om het succes van zijn landgenoot, ex-winnaar Luke McShane, te evenaren.

De Lets-Duitse grootmeester Daniel Fridman won de editie van 2012 na een bloedspannende play-off in versneld tempo met Van Wely en Sipke Ernst, met wie hij gelijk was geëindigd. De Fries Ernst werd vanwege deze prestatie voor de editie van 2014 uitgenodigd.

Erwin l’Ami speelde al in het Invitatietoernooi van 2010, waar hij tweede werd met 3 punten uit 5 partijen achter de winnaar Luke McShane. In 2012 plaatste hij zich opnieuw via het Open toernooi voor de zeskamp. De tweede debutant is Dimitri Reinderman, die behalve een getalenteerd en kleurrijk grootmeester ook een groot kenner van alternatieve muziek is. Reinderman veroverde in 2013 verrassend de Nederlandse schaaktitel en werd op grond daarvan uitgenodigd voor deze Invitatiegroep. Voor het Open toernooi hebben zich drie grootmeesters gemeld. Ex-winnaar Erik van den Doel, de oersterke jonge Benjamin Bok en de Rus Alexandre Danin gaan hun krachten meten met ruim dertig concurrenten om de hoofdprijs en een ticket voor de Invitatiegroep van 2016.

In het Invitatietoernooi worden tussen vrijdag 16.00 uur en zondag 20.00 uur vijf ronden gespeeld. De spelers krijgen elk twee uur bedenktijd voor de hele partij. Voormalig Nederlands kampioen Gert Ligterink geeft tijdens elke ronde commentaar. De partijen zullen live te volgen zijn via de website www.heiteschaaktoernooi.nl, waarop ook uitgebreide rondeverslagen en interviews zullen verschijnen.

Het Open toernooi, tussen zaterdag 12.00 uur en zondag 19.30 uur, is een Zwitsers toernooi waarbij elke speler 45 minuten bedenktijd per partij krijgt. De eerste prijs bedraagt hier 1000 euro alsmede promotie naar de Invitatiegroep van het volgende toernooi. Op zaterdag 15 november vindt bovendien het grootste schoolschaaktoernooi van Nederland plaats, met tientallen teams uit de beide Stellingwerven. Alle ingrediënten voor een nieuw schaakfeest!

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.