Het sprookje kreeg in Tashkent niet bepaald een vervolg…

Terwijl de aandacht van de schaakwereld zich concentreert op de WK-match tussen Carlsen en Anand, doe ik desondanks verslag om de lezers op de hoogte te brengen van mijn meest recente verrichtingen, de Univé match tegen Shirov en de Grand Prix in Tashkent.

Univé festival

Georganiseerd als deel van het jaarlijkse Univé festival in Hoogeveen, vormde de match tegen Shirov een experiment van het organisatiecomité. In vorige jaren was het toernooi steevast een dubbelrondige round-robin met vier deelnemers. Ditmaal werd dat vervangen door twee onderhoudende matches. Dat kwam mij goed uit, aangezien ik al langere tijd op zoek was naar een manier om iets te leren van de grote aanvallende speler ‘Fire on Board’ Alexei Shirov. Deze match bood daartoe een perfecte gelegenheid.

Voor de match besloot ik er alles aan te doen om het best mogelijke resultaat te behalen, liever dan het scheppen van chaos en genieten van de lessen die Alexei mij zou geven ten koste van mijn rating. Daardoor kwam ik telkens goed voorbereid uit de opening, wat duidelijk de achilleshiel van mijn tegenstander was. Dit zorgde voor een tamelijk ongelijke strijd en in zekere zin kreeg ik in elke partij een voorgift, vooral doordat mijn plannen steeds goed uitpakten. Dit kan alleen wanneer je vrouwe Fortuna aan je zijde hebt. Het resultaat was de score 4½-1½. Dit ziet er natuurlijk overdreven uit, de grote kracht van mijn tegenstander in aanmerking genomen.

Overwinningen

Ik won de allereerste partij met zwart. Dit beschouw ik als mijn beste resultaat, want de winst kwam tot stand in een ‘eerlijk’ gevecht. Mijn tweede overwinning kwam al in de tweede ronde tot stand toen ik Alexei in een van zijn lievelingsvarianten van het Slavisch te slim af was. Hij speelde redelijk goed en de winst was niet eenvoudig binnen te halen, maar gelukkig slaagde ik daar toch in. Vanaf dat moment was de match eigenlijk al beslist. De partijen 3, 4 en 5 werden remise. De eerste twee daarvan waren zwaar bevochten. De laatste partij won ik nadat ik een interessant nieuwtje in de oude variant van de Sveshnikov-verdediging had toegepast. Toen ik door mijn huisvlijt heen was, hoefde ik nog slechts te zoeken naar de winnende methode en de partij was zo goed als voorbij. Het zat mij allemaal weer mee.

Partijanalyse ronde 1 Shirov-Giri 0-1

Partijanalyse ronde 2 Giri-Shirov 1-0

Partijanalyse ronde 6 Giri-Shirov 1-0

Grand Prix Tashkent

Het sprookje kreeg in Tashkent niet bepaald een vervolg. Ik reisde nagenoeg rechtstreeks van Hoogeveen naar Tashkent en arriveerde daar ruim op tijd voor de openingsceremonie. De Grand Prix cyclus was al begonnen met een toernooi in Bakoe, gewonnen door Caruana en Gelfand. Het toernooi in Tashkent was het tweede in de cyclus, met nog twee te gaan.

De deelnemerlijst was voorspelbaar zeer sterk. Tot mijn tegenstanders behoorden Caruana, Mamedyarov, Karjakin en Gelfand. Ik kan de lijst van alle spelers opnoemen, maar het is gemakkelijker om te verwijzen naar de toernooitabel. Over die tabel gesproken: ik kende een zeer teleurstellend toernooi, speelde zeer degelijk schaak zonder één partij te winnen bij 1 verliespartij. Ik verknoeide twee technisch gewonnen stellingen in de 2e en de 10e ronde en ik verloor een tamelijk interessante partij tegen Karjakin. Verdiend, dat moet gezegd, maar het had evengoed anders kunnen uitpakken als ik mijn concentratie gedurende de hele partij had kunnen bewaren.

Gemiste kansen

Aangezien ik geen kansen verzilverde, besloot ik om commentaar te leveren op één die ik miste, mijn partij uit de tweede ronde tegen Mamedyarov en mijn enige partij die beslist werd: mijn verlies tegen Karjakin.

Partijanalyse Giri-Mamedyarov

Partijanalyse Karjakin-Giri

De resultaten behaald in de Grand Prix serie worden bij elkaar opgeteld zodat er een slotstand kan worden opgemaakt. Mijn 9e plaats zal daarbij niet veel waarde hebben. Toch moet ik daarover niet in de put zitten. De WK-match is aan de gang en er starten binnenkort ook weer nieuwe toernooien. Op mijn agenda staan het indrukwekkend sterk bezette Qatar Masters Open gevolgd door het elitetoernooi London Chess Classics.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.