Deelnemersveld Masters Tata Steel Chess Tournament bijna compleet

Baadur Jobava 13e speler Tata Steel Masters

Baadur Jobava uit Georgië is de dertiende deelnemer aan de Tata Steel Masters tijdens de 77e editie van het Tata Steel Chess Tournament. De flamboyante Jobava wordt alom bewonderd vanwege zijn originele manier van spelen, waarbij hij er niet voor terugdeinst om heersende conventies in het topschaak terzijde te schuiven. Jobava kiest altijd zijn eigen weg. En dat die succesvol kan zijn heeft hij dit jaar wel bewezen. Hij was een van de smaakmakers in de Tata Steel Challengers en heeft in februari het internationale toernooi van Minsk gewonnen. In januari treedt hij op het Tata Steel Chess Tournament aan tegen onder meer Carlsen, Caruana, Aronian en Giri. Op de virtuele wereldranglijst staat Jobava momenteel met een ELO-rating van 2722 op de 22e plaats.

De meest recente resultaten van Jobava zijn ook indrukwekkend. In oktober versloeg hij in Hoogeveen de ervaren Jan Timman in een tweekamp met duidelijke cijfers: 4,5 – 1,5. Twee dagen later zat hij in Tashkent alweer achter het bord voor zijn debuut in de Grand Prix-cyclus van de FIDE, waarin de kandidaten voor de wereldtitel worden bepaald. Met een gedeelde 4e plaats (samen met Caruana, Vachier-Lagrave en Karjakin) gaf Jobava duidelijk zijn visitekaartje af.

De 77e editie van het Tata Steel Chess Tournament vindt van 9 tot en met 25 januari plaats in Wijk aan Zee. De vijfde ronde van de Tata Steel Masters wordt op 15 januari in De Rotterdam in Rotterdam gespeeld. De tiende ronde vindt op 21 januari plaats in perscentrum Nieuwspoort in Den Haag.

Staal en schaken: een lange traditie

Het Tata Steel Chess Tournament kent een lange traditie. Ooit begonnen als een personeelstoernooi is het uitgegroeid tot een internationaal toernooi van wereldformaat, waar grootmeesters en amateurs hun agenda’s voor vrij houden. Tata Steel kiest voor schaken, omdat schaken gericht is op strategisch denken en op het vinden van creatieve oplossingen voor complexe vraagstukken. Dat heeft het gemeenschappelijk met staal maken, een high-tech proces waarbij innovatie centraal staat. De medewerkers van Tata Steel werken continu aan het verder verbeteren van processen en producten om daarmee klanten te helpen succesvol te zijn in hun markten en een bijdrage te leveren aan het verduurzamen van onze samenleving. Volgend jaar wordt het toernooi voor de 77e keer georganiseerd. In de schaakwereld staat het toernooi in Wijk aan Zee bekend als “Het Wimbledon van het Schaken”.

Elk jaar in januari meten de allerbeste schakers ter wereld op het Tata Steel Chess Tournament hun krachten. Dat doen ze in een en dezelfde ruimte als honderden deelnemers aan de amateurtoernooien. Dat creëert een unieke sfeer. Ook op diverse andere locaties in het dorp vinden schaakwedstrijden plaats. Wijk aan Zee is twee weken lang het Mekka van de schaaksport. Tijdens het toernooi trekt de website 1,3 miljoen bezoekers.

Informatie over het Tata Steel Chess Tournament is te vinden op www.tatasteelchess.com

Photo (copyright free) of Baadur Jobava. Photograph: New in Chess

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.