Stukkenjagers 1 wint in Brabants onderonsje

Afgelopen zaterdag stond de wedstrijd tegen Vianen/DVP op het programma. Op voorhand waren we favoriet, maar met enkele sterke Duitse spelers aangevuld met jeugdige talenten en ervaren rotten was het toch zaak Vianen niet te onderschatten. De heenweg naar het dorp is toch altijd apart; je hebt het idee dat je een hele tijd onderweg bent maar intussen ben je de provincie niet uit geweest! De locatie bleek vrij eenvoudig te vinden, enige praktische probleem dat ondervonden werd bij de andere auto was een tegenliggende tractor. Dan kun je inderdaad maar het beste even in z’n achteruit en wat vertraging oplopen. Maar we arriveerden ruim op tijd zodat we vol goede moed aan de wedstrijd konden beginnen.

In die wedstrijd kwamen we snel op voorsprong doordat Mark Haast al gauw het betere van het spel had tegen Ulrich Perschke. Met alle positionele troeven in handen probeerde hij de koningsstelling van wit te kraken. Na een kleine onnauwkeurigheid had wit het taaier kunnen verdedigen, maar wit overzag een elegante kruispenning en kon direct opgeven. Dit betekende goed nieuws voor het team en voor Mark, aangezien hij nu nog kon proberen op tijd te komen voor zijn waterpolowedstrijd.

Geruchten gaan dat hij naar Cuijk gesprint heeft, daar de trein naar Nijmegen heeft gepakt, waarna hij erachter kwam dat er i.v.m. werkzaamheden geen trein naar Tilburg ging. Toen maar in de NS snelbus zijn locale topografie bijgespijkerd, alsnog de trein gepakt en reeds omgekleed in Dongen aangekomen direct het zwembad ingedoken en het team naar de overwinning gedirigeerd. Maar dat zou licht overdreven kunnen zijn.

Mark in voorbereiding op zijn waterpolowedstrijd

Dit snelle punt werd gevolgd door een halfje van Nick Bijlsma. Met zwart tegen Ivo Stork was er na enkele zetten in de opening weinig aan de hand, waarna er besloten werd de strijd te staken. Na deze vlugge schermutselingen duurde het even voor de volgende uitslagen vielen.

Anne Haast pleegde met wit tegen Torsten Werbeck een goed ogend kwaliteitsoffer. Zwart probeerde nog een remiseaanbod, maar Anne rook bloed en we weten als geen ander hoe gevaarlijk ze dan kan zijn. Torsten weet het nu ook. Daarmee was de koek voor de tijdnoodfase nog niet op voor De Stukkenjagers, want ook Bram van den Berg wist op knappe wijze het punt naar zich toe te trekken. Hij moest een pionoffer met actief spel proberen te rechtvaardigen en met snel spel vervulde hij deze rol met verve. Tegenstander Jan Selten lukte het niet de boel bij elkaar te houden en daarmee kwamen we op een comfortabele 3,5-0,5 voorsprong.

Deed Vianen/DVP dan niets terug? Jawel. Aan het tweede bord werd Herman stevig aan de tand gevoeld door Reiner Odendahl. Ik zou meer over de partij kunnen vertellen, maar Herman heeft weer een uitgebreide analyse gemaakt dus ik geef het woord even aan hem.

Odendahl – Grooten

1. Pf3 Pf6 2. c4 c5 3. g3 b6 4. Lg2 Lb7 5. O-O e6 6. Pc3 d6 7. Te1 a6 8. e4 Le7 9. d4 cxd4 10. Pxd4 Dc7 11. Le3 O-O 12. Tc1 Pbd7 13. f4 Tfe8 14. f5

Deze scherpe zet belooft volgens de theorie niet zoveel voor wit.

Ook 14. Lf2 is een belangrijk alternatief.

De meest gespeelde zet is 14. g4

14…e5!?

Na afloop kwam kritiek op deze zet. Zwart geeft natuurlijk veld d5 op, maar de vraag is hoe ernstig dat is.

Een mogelijkheid om de pion te dekken met 14…Lf8 beviel me niet. Ik zag de volgende varianten: 15. fxe6 fxe6 16. Lh3 Pc5 17. b4 Pcxe4 en nu heeft wit sterk 18. Pxe4! [Ook 18. Lxe6+!? Txe6 19. Pxe6 Dxc4 20. Db3 Dxb3 21. axb3 <groot voordeel voor wit> brengt wit in het voordeel.] 18…Pxe4 19. Pxe6 Df7 <groot voordeel voor wit> en wit staat duidelijk beter.

14…Pf8+= Wat passief, maar zeker speelbaar is.

De meest flexibele zet is 14…Ld8 om na 15. fxe6 fxe6 16. Lh3 veld f8 open te houden voor het paard. 16…Pf8+= Ik zag dit allemaal wel, maar begon spoken te zien. Het zou niet de eerste keer zijn dat wit dan met het gekke offer 17. Pdb5? de zwarte stelling zou kunnen ontregelen. Had ik maar beter gekeken: zwart krijgt groot voordeel na 17…axb5 18. Pxb5 Db8 19. Pxd6 Lc7! Die had ik niet gezien. 20. Pxe8 Dxe8 <groot voordeel voor zwart> (zie analysediagram)

en de twee stukken voor de toren en een pion wegen veel zwaarder.

15. Pd5

Uiteraard deze tussenzet.

15…Dd8 16. Pc2

Mijn tegenstander wil het paard via andere velden in het spel brengen. In twee partijen volgde 16. Pb3 Pc5 Dat waren Loginov-Ulibin, 1998 en Nikcevic-Matinovic, 1998.

16…Pxd5

De bedoeling is om de slechte loper tegen wits goede te ruilen. Een heel behoorlijk alternatief is 16…b5 om de centrumpositie van wit te ondermijnen. Het staat volgens mij gelijk hierna.

17. cxd5 Lg5

18. Dd2

Dat heeft hij goed gezien.

Na 18. Lxg5 Dxg5 19. Pb4 a5 20. Pc6 [20. Tc7? is fout vanwege 20…Dd8!] 20…Pc5 staat zwart zeker niet slechter.

18…Lxe3+ 19. Dxe3

De dame staat goed hier.

19…Tc8 20. Lf1

Op 20. a3!? is 20…Pc5 oké voor zwart.

20…Tc7!?

Zelf was ik redelijk tevreden over deze mogelijkheid. Behalve het feit dat ik wel eens wilde weten wat wit van plan zou zijn, wilde ik een mogelijk Lh3 onaantrekkelijk maken en eventueel een verdubbeling voorbereiden.

20…Tc5 21. b4 Tc7 22. a4 Db8 23. Pa1 [23. Pa3] 23…Tec8 24. Pb3 Txc1 25. Txc1 Txc1 26. Dxc1 Dc8 27. Dxc8+ Lxc8 28. Pd2 Kf8 29. Kf2 Ke7 30. h4 a5 31. bxa5 bxa5 32. Pb3 Pf6 33. Ke3 Ld7 34. Pxa5 Lxa4=

Een aardige mogelijkheid was 20…Pc5 die ik eigenlijk verwierp vanwege 21. b4 maar na 21…Pa4 22. Pa3 Te7! 23. Txc8 Lxc8 24. Pc4 heeft zwart 24…Tc7! bij de hand. Daarmee heeft zwart alles onder controle en mag hij hopen op een eindspel waarin hij weliswaar minder ruimte heeft, maar wel de betere loper. 25. Pxb6 faalt nu op 25…Tc3 met materiaalwinst.

21. a3

Wit doet ook een pas op de plaats. 21. Pb4 kan goed beantwoord worden met 21…Pc5 Het was eigenlijk zoals hij het na afloop formuleerde. Wit moet het hebben van tactische grapjes, zwart heeft de positionele troeven in handen. Het hangt ervan af wanneer wit zijn paard op c6 gaat neerzetten. Het zal er dan op een gegeven moment afgeslagen worden (dat hoeft trouwens niet direct). Het is daarna de vraag of pion c6 sterk of zwak is. Het is moeilijk in te schatten in wiens voordeel de verwikkelingen gaan verlopen.

21…g6!?

Dit was de werkelijke bedoeling achter … Tc7. Ik wilde het witte centrum aantasten om Lb7 een wat actievere rol te geven. De computer vindt het maar niks, maar ik twijfel aan zijn oordeel omdat het oordeel afhangt van wat er over meer dan tien zetten op het bord verschijnt. 21…b5 22. Pb4 Txc1 23. Txc1 Pc5 24. Pc6

22. fxg6 hxg6 23. Pb4

23…Pc5?!

Iets te voortvarend gespeeld. Zwart moet het van het eindspel hebben en daarom had hij een stel torens moeten ruilen. Mijn oorspronkelijke idee was om een stel torens te ruilen met 23…Txc1 24. Txc1 en dan verder te gaan met 24…b5 Een eventueel 25. Pc6 wordt dan netjes beantwoord met 25…Db6 en zwart staat zeker niet minder. Mijn tegenstander was dat afloop met me eens.

24. Lh3

Het is de vraag hoe het staat na 24. Pc6 Lxc6 25. dxc6 b5 26. Lh3 Kg7 27. Te2 maar ik denk dat zwart weinig te vrezen heeft na een zet als 27…De7 [of 27…Th8]

24…Kg7?!

Oorspronkelijk wilde ik de zevende rij openhouden voor mijn Tc7-toren. Maar toen vond ik ineens dat de koning hier beter stond, ook om… Th8 mogelijk te maken. Toch was er iets veel beters.

Maar na het directe 24…a5! 25. Pa2 [Slecht is 25. Pc6 Lxc6 26. dxc6 wegens 26…a4=+] 25…a4 26. Pb4 Kg7 en zwart heeft wat om voor te spelen.

25. Pc6!

Een goed moment voor de paardzet die al zolang in de lucht hing.

25…Lxc6 26. dxc6

26…d5?

Ik had hier mijn kaarten op gezet, maar de consequenties heel slecht doorgerekend.

Ook in aanmerking kwam 26…b5 maar na 27. b4 Pe6 28. Lxe6 Txe6 is de witte vrijpion eerder sterk dan zwak.

Na de partij keken we naar 26…Th8 27. Lg4 en dan 27…d5? Tijdens de analyse dachten we het nu wel mogelijk was. Maar er blijkt een probleempje te zijn. [27…b5 maar ook hier heeft wit het betere van het spel na 28. b4 Pe6 29. Lxe6 fxe6] 28. exd5 Dxd5 29. Tcd1 [Vooral niet 29. Dxe5+? Dxe5 30. Txe5 Pd3] 29…Dxc6 30. Dxe5+ f6 31. Dd4 en vanwege de opening koningsstelling oogt de stelling niet fris. Misschien kan zwart zich staande houden met 31…Te8!?

27. exd5 Dxd5 28. b4

Deze mogelijkheid had ik uiteraard meegenomen in de overwegingen.

28…Pb3?

Dit kost eveneens een stuk. Hier blijkt hoe belangrijk het was geweest als ik eerder een stel torens had geruild.

Onmogelijk is 28…Pd3 29. Tcd1! e4 30. Txd3 met winst.

Zwart had zich tevreden moet stelling met 28…Pe6 29. Dxe5+ Dxe5 30. Txe5 Kf6 maar het is duidelijk dat wit riante winstkansen heeft.

29. Tcd1 Dc4 30. Ld7

Niet gek, hoewel zwart er nu met ‘slechts’ kwaliteitsverlies vanaf komt. Het stuk kon hij ook al meteen ophalen met 30. Td3

30…Te6 31. Lxe6 Dxe6 32. Dxe5+ Dxe5 33. Txe5 Txc6 34. Te3 Pc1 35. Tee1

Hij herhaalt de zetten even omdat hij weinig tijd had. Heel professioneel.

35…Pb3 Ook 35…Pa2 helpt zwart niet uit de brand.

36. Te3 Pc1 37. Td7

Een goede zet, waarna het eigenlijk gedaan is. Voor de vorm speel ik nog een paar zetten, maar de winst voor wit komt niet meer in gevaar.

37…g5 38. Ta7 b5 39. Tf3 Kg6 40. Tfxf7 Pe2+ 41. Kf2 Pd4 42. Tfc7 Te6 43. g4 Kf6 44. Tf7+ Ke5 45. Tfe7 1-0

Bedankt Herman! Om dan maar gelijk weer door te gaan met het mindere nieuws: ook Mark Clijsen wist de boel niet droog te houden tegen Mykyta Volkov. Op zijn xe verjaardag sinds 1974 zag hij zich al snel geconfronteerd met een lastige stelling. Middels een schijnoffer probeerde hij het tij nog te keren. Alle tactics bleken echter in het voordeel van zwart te werken en Mark werd op een 0 getrakteerd.

In de tijdnoodfase rechtten de overbleven Stukkenjagers nog eens de rug en werden de beslissende punten over de streep getrokken. Eerst kwam er een halfje van Joris Gerlagh, die aan bord 10 probeerde Toon van Lanen beentje te lichten. Nadat de meeste stukken geruild werden bleef er echter weinig over om op winst te spelen, waarna het punt gedeeld werd. Bianca de Jong-Muhren tekende niet lang daarna op het 1e bord voor het eerste matchpunt. Hoe het precies verliep is me ontgaan, maar ik denk dat ik rustig kan zeggen dat Bianca na de nodige manoeuvres de partij op voor haar kenmerkende wijze naar zich toe heeft getrokken.

Daarmee kwamen we dus op 5-3 en toen de rookwolken van de tijdnoodfase opgetrokken waren, bleken er nog twee punten in het vat te zitten. Ikzelf kwam als eerste over de streep. Tegen Ulrich Dresen pakte ik de zwarte opstelling wellicht niet op de meest principiële manier aan, maar na passief spel van zwart werd al snel duidelijk dat hij veroordeeld was tot een partijtje keepen. De zwarte stelling bleef gedurende de partij echter zodanig kwetsbaar dat ik mijn steeds groter wordende voordeeltjes om kon zetten in een gewonnen eindspel. Niet lang na de tijdnoodfase kwam er dan ook een uitgestoken hand met een Gratuliere mijn kant op. Stefan Beukema bepaalde dan de eindstand op een 7-3 overwinning. Frank Lommers deed weinig rare dingen en leek op een halfje aan te sturen, maar toen ik na mijn partij nog eens een kijkje nam had Stefan een gewonnen pionneneindspel op het bord, wat maar weer eens aantoont dat stug door blijven schaken winstgevend kan zijn.

Met de overwinning op zak togen we tevreden weer snel richting het Tilburgse, aangezien we voor Mark nog een verrassing in petto hadden in de vorm van een uitje naar de nieuwe Escape Room. We waren goed en wel vertrokken toen we een appje kregen van Cor van Dongen met een tekst in de trant van: “Wat zijn jullie vroeg klaar.” Enigszins verwonderd keken we elkaar aan; zou het verwerken van de uitslagen zó snel zijn gegaan? En heeft Cor dan niks beters te doen dan de godganse dag f5-en achter zijn computer?? Wat was het geval: Cor was vanuit Rotterdam langsgekomen om te supporteren, maar de vogel bleek dus al gevlogen! Ach ja, zo zie je nog eens iets van je land. Cor heeft toen maar gelijk de achtervolging ingezet en zo kwamen we elkaar in Tilburg weer tegen.

Daarmee was de dag nog lang niet afgelopen want na het snelle eten bij Happy Italy (voor sommigen erg snel aangezien ze nog met een file te maken kregen) moest er natuurlijk nog de Escape Room overwonnen worden. Het principe is vrij simpel: je zit in een, of in dit geval meerdere, kamers en moet aan de hand van hints/raadsels sleutels of codes ontdekken uit de kamer ontsnappen. Een schaakteam op het lijf geschreven natuurlijk! Mooi was ook dat we aanvankelijk nog een extra halve minuut hadden omdat er nog een introfilmpje werd afgespeeld. Niemand had dit echter door en iedereen begon dan ook meteen fanatiek met speuren! Tja, je kunt zeggen je hebt toch een uur, maar de ervaren tijdnoodjunks vonden natuurlijk dat die halve minuut toch maar mooi 30 seconden extra was.

Eenmaal ontsnapt vertrokken we weer naar ons vaste adresje bij Café Jacks, waar later op de avond Mark Haast zich ook weer bij de groep aansloot. Vanuit het water scheen hij linea recta richting bus en daarna kroeg te zijn gesjeesd om nog een biertje of twee te komen doen. Tot in de kleine uurtjes werd er uitgebreid nagetafeld en gedart, waarna iedereen weer voldaan naar huis ging.

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

6 Comments

 1. Avatar
  eliasthijsse november 27, 2014

  Sinds wanneer ligt Vianen in Noord-Brabant? Of is het voor een Limburger allemaal één pot nat?

 2. Avatar
  Avdg november 27, 2014

  @eliasthijsse: Volgens Google ligt vianen in Brabant. De andere teams van Vianen/DVP spelen mee in de NBSB dus dat klopt ook.

 3. Avatar
  eliasthijsse november 28, 2014

  Aha, nou ik ken(de) alleen de gemeente Vianen, die momenteel in Utrecht ligt. Dat er een klein dorpje met dezelfde naam in de buurt van Cuijk ligt, was mij onbekend.

 4. Avatar
  Aard november 28, 2014

  Ik meen me te herinneren dat vele, vele jaren geleden de KNSB ook dacht dat het om Vianen in Utrecht ging. En dat toen het eerste team van Vianen werd ingedeeld met allemaal clubs uit de regio Utrecht!

  Kan iemand dat verhaal bevestigen of ben ik misschien toch onzin aan het debiteren?

 5. Avatar
  HermanGrooten november 29, 2014

  Het enige dat ik weet dat onze vroegere teamcaptain een paar jaar geleden de nagivatie had ingesteld op het Utrechtse Vianen en dus veel te laat arriveerde in het Brabantse Vianen…

 6. Avatar
  Aard november 29, 2014

  Ik heb het gevonden! De uitslagen van de KNSB-competitie vanaf 1978 staan namelijk online.

  In het seizoen 1988-1989 speelt Vianen in 3B met allemaal clubs uit de regio Utrecht (en wordt 2e).

  In 1989-1990 speelt Vianen in klasse 3F, met Brabantse en Limburgse clubs.

  Er is maar 1 Vianen in al die jaren in de KNSB-competitie, dus de KNSB heeft destijds een hilarische blunder begaan.

  Hoewel ik er nooit iets over heb gelezen, de reactie van Vianen of iets dergelijks.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.