Srefidensi Chess Celebration

Van 20-26 november speelde ik een toernooi in Paramaribo Suriname: de Srefidensi Chess Celebration

Het toernooi werd gehouden ter ere van de Onafhankelijkheidsdag van Suriname die op 25 november is. In Suriname houden ze altijd een groot feest rondom deze dag dat wel een week duurt. Mijn moeder en Sipke Ernst gingen ook allebei mee. Sipke dacht dat hij als commentator zou gaan, maar kreeg – toen we op Schiphol aan het inchecken waren – te horen dat hij ook mee kon spelen.

In Suriname zijn de mensen erg enthousiast met het schaken bezig. Het is zelfs de 5e sport van Suriname! Er werden twee toernooien georganiseerd, de Master class en de Open class. In de Master class speelden 16 schakers met ratings tussen de 2000 en 2550. In de Open Class speelden ongeveer 80 schakers, waaronder veel kinderen. De organisatie was uitstekend. Bij de opening waren ook de grote sponsors (Surinaamse bank) en de minister van sport aanwezig.

www.srefidensichess.com

De eerste dag arriveerden we rond 18.00 ‘s avonds. Nadat we onze spullen naar onze hotelkamer hadden gebracht, gingen we direct op zoek naar een gelegenheid om te eten. We dachten dat er wel wat restaurantjes in de buurt zouden zijn, omdat ons hotel midden in het centrum van Paramaribo was. Nadat we echter 2 uur veel rondjes hadden gelopen namen we maar genoegen met een soort afhaalzaak. Later werd ons verteld dat we weliswaar in het centrum zaten, maar dat de restaurants meestal ergens anders zijn. Paramaribo is namelijk ingedeeld zoals vele Amerikaanse steden. Alles staat ver van elkaar af, en je hebt een auto nodig om echt ergens te komen. Zelfs dan moet je goed weten waar de goede plekjes zitten. Na te hebben gegeten gingen we snel naar het hotel, want we waren redelijk moe van al het reizen.

In de ochtend van de volgende dag op weg naar het ontbijt kwamen we een erg aardige meneer (Rick) tegen die Paramaribo goed kende. De eerste ronde begon pas 18:30 dus hadden we genoeg tijd om veel te bekijken. Rick liet ons erg veel zien op die dag. Eerst bekeken we de highlights in Paramaribo, daarna gingen we met de auto de omgeving verkennen.

We hebben een tripje met de boot gemaakt naar Nieuw Amsterdam, waar het museum van de Tweede Wereldoorlog is, aangezien ook Surinamers hebben meegevochten in deze oorlog. Daarna zijn we met de boot richting de zee gevaren, waar we dolfijnen hebben gezien.

Uiteindelijk begon de ronde, en vanwege het tijdverschil met Nederland was ik al redelijk moe. Gelukkig wist ik snel te winnen.

De volgende dag begon de ronde ook pas laat, zodat we besloten te gaan wandelen naar de Arya Dewaker Hindu tempel.

Onderweg naar deze tempel kwamen we ook nog een kleinere tempel tegen. Aangezien er veel verschillende culturen in Suriname zijn, vind je er zowel kerken, tempels, moskeeën en synagogen. De verschillende culturen leven harmonieus samen, wat te zien is aan het feit dat de grote moskee en de synagoge vreedzaam naast elkaar staan.

Die avond speelde ik tegen Enkhtuul Altanulzii uit Mongolië. Ik kwam al snel gewonnen te staan met zwart, maar ik dacht te makkelijk over de partij. Ik miste een slimme truc van mijn tegenstandster en verloor zelfs nog. Gelukkig waren de volgende 3 dagen allemaal dubbele rondes, dus kon ik me snel herstellen.

De derde ronde begon ‘s ochtends om 09:30 en ik mocht tegen Jose Ramon Mora Moron uit Venezuela. Sipke vertelde mij al voor het toernooi, dat hoewel mensen uit dit gebied hier vaak een wat lagere rating hebben, ze behoorlijk gevaarlijk kunnen zijn. Ze hebben simpelweg niet genoeg goede spelers om tegen te spelen en dus blijft hun rating lager dan hun niveau. Zo was ook nu het geval. Mijn tegenstander speelde behoorlijk goed, en ik kwam met wit met vrijwel geen voordeel uit de opening. Daarna werd ik zelfs wat overspeeld en stond ik wat minder. Uiteindelijk wist ik het remise eindspel nog te winnen.

Jorden van Foreest – Jose Ramon Mora Moron

De stelling is natuurlijk remise. Ik kan nog wat proberen maar als zwart hier blijft wachten kan wit niet goed progressie boeken. Plotseling begon mijn tegenstander wel een kwartier na te denken en ik vroeg me af waarover.

1…f5

Hier was ik behoorlijk blij. De stelling wordt plotseling een stuk ingewikkelder. Als ik met mijn toren op f5 sla, haalt zwart geforceerd een dame. Als ik met mijn pion f5 sla, haalt zwart de h5-pion op met zijn koning. Dan blijft er maar één winstpoging over.

2.g5

[2.Txf5 Tg1+ 3.Kh2 b2 was jammer geweest, hoewel wit hier misschien nog steeds een vesting heeft; 2.gxf5 als ik mijn pionnen zo opbreek, heb ik ook weinig winstkansen. 2…Kh6 lijkt de makkelijkste weg naar remise. 3.Kg4 Tg1+]

2…Th1

het duidelijke plan achter mijn tegenstanders …f5. Hij valt mijn h-pion aan dus mijn zet is geforceerd.

3.h6+ Kg6

4.Tb6+?

Hier moest ik veel dingen uitrekenen, uiteindelijk koos ik voor de verkeerde voortzetting. Zwart kan nu niet mijn pion op g5 slaan want dan loopt mijn h-pion door. Zwart koos dus ook voor f6 waarmee de partij remise zou zijn. De zet met de meeste winstkansen voor mij was f4 geweest. [4.f4! Nu kan zwart de witte toren niet naar b2 lokken wat van cruciaal belang is. De beste verdediging lijkt 4…Tb1 te zijn met erg goede winstkansen voor wit. 4…f6 werkt nu niet vanwege 5.Txb3 Tg1+ (5…fxg5 6.Tb6+ Kh5 7.h7 wint voor wit.) 6.Kh2 Tg4 7.Tg3 Txf4 8.Th3 wint voor wit. Na mijn zet 4.Tb6 kan zwart mijn toren naar de 2e rij lokken waarna het remise is.]

4…f6

[4…Kxg5 5.f4+ Kh5 6.h7 en de h-pion was niet te stoppen.]

5.f4 Tb1?

De beslissende fout, zwart had remise kunnen maken door de witte toren naar de 2e rij te lokken. [5…b2! 6.Txb2 Deze stelling is precies hetzelfde als de stelling na 5.Txb3 in de variant met 4.f4. Het enige verschil is dat de toren nu op b2 staat in plaats van op b3. Dit is het verschil tussen remise en winst! 6…Tg1+ 7.Kh2 Tg4 8.Tg2 Txf4 en met de toren op g2 heeft wit niet de optie tot Th3.]

6.Txf6+

Met 2 verbonden vrijpionnen wint wit gemakkelijk.

6…Kh7 7.Tf7+ Kg8 8.Tb7 Tg1+ 9.Kf3 Tf1+ 10.Ke3 Te1+ 11.Kf2 Th1 12.Txb3 Kf7 13.Kg2 Th4 14.Th3 Tg4+ 15.Kf3 Kg8 16.h7+ Kh8 17.Th1

Zetdwang!

1-0

Na deze moeilijke overwinning, speelde ik ‘s avonds tegen Velez Betancourt uit Cuba. Tegen mij leek het alsof hij zijn dag niet had, want ik won met zwart erg makkelijk.

De volgende dag hadden we ook een dubbele ronde, in de ochtend verloor ik van Aron Greenfeld na een moeilijke partij. In de zesde ronde won ik een eindspel van Vilela De Acuna Jose Luis.

Jose Vilela de Acuna – Jorden van Foreest

1.d4 Pf6 2.Pf3 g6 3.Lg5

Ik had deze variant al voorbereid voor ronde twee, dus wist ik al ongeveer hoe ik moest spelen met zwart.

3…Lg7 4.Pbd2 0-0 5.e4

Hiermee hoopt wit dat zwart 5…d6 speelt en we een Pirc-achtige stelling krijgen. Gelukkig wist ik dat zwart hier een sterke zet heeft.

5…d5

Hiermee zet zwart direct druk op het witte centrum

6.Ld3 c5

En nog meer druk! Wit is nu gedwongen om een beslissing te nemen.

7.e5 Pfd7 8.c3

Het lijkt allemaal nog steeds wel aardig voor wit, het probleem is echter dat zijn stukken misplaatst zijn en ik met …Pc6 en …Db6 de druk op het witte centrum zal verhogen. Ook kan ik op het goede moment …f6 spelen om de zwartveldige loper van mij te bevrijden.

8…Pc6 9.0-0 Db6 10.Db3

Wit moet dames ruilen, want anders verliest hij een pion, op d4 of b2. Nu krijgen we een ongeveer gelijk eindspel, maar ik was al redelijk tevreden omdat de pion op d4 zwak blijft.

10…Dxb3 11.axb3 cxd4 12.cxd4 f6 13.exf6 exf6

Ik verwachtte hier 14. Le3 waarmee wit de pion dekt en wat passiever staat. Na de tekstzet offert wit een pion in veel varianten in de hoop genoeg compensatie te krijgen vanwege mijn wat mindere ontwikkeling.

14.Lf4 f5 15.Ld6 Tf6 16.Lc7 Te6 17.Tfe1

Ik denk dat dit een grote fout is. De witspeler offert een pion en hoopt daar genoeg compensatie te krijgen. Het probleem is dat het een eindspel is en dat wit niet genoeg stukken heeft om echte problemen rond mijn koning te veroorzaken. 17.Ta4 om de pion te dekken lijkt mij beter.

17…Pxd4 18.Pxd4 Txe1+ 19.Txe1 Lxd4 20.Pf3

Wit offert nog een pion, maar verbetert wel de positie van zijn paard.

20…Lxb2 21.Pg5 Pf6 22.Te7 Ld7

Ik besloot een pion terug te geven, zodat ik verder kon ontwikkelen.

23.Pxh7

met een tactisch grapje wint wit een pion terug. Als zwart het witte paard slaat blijft zijn loper hangen.

23…Lc6 24.Pxf6+ Lxf6

Wat we overhouden is een eindspel dat zwart erg goede winstkansen biedt. Hij heeft al een vrijpion en kan er nog een creëren met zijn damevleugelpionnen. De witte pionnenmeerderheid is niet zo gemakkelijk om te zetten in een vrijpion.

25.Te2 Kf7 26.Kf1 a5 27.Ta2 Lc3 28.Lb6 Kf6

29.f4

Dit lijkt mij de beslissende fout. Wit geeft het e4 veld zomaar weg. Een mooi veld voor mijn witveldige loper. Tijdens de partij verwachtte ik 29.f3 waarna ik nog niet direct een winstplan zag.

29…d4 30.Lc4 Le4 31.Lc7 d3

Nu loopt de d-pion door

32.Kf2 d2

Ik moest hier wat varianten doorrekenen, maar het leek allemaal te kloppen voor zwart.

33.Le5+ Ke7

[33…Lxe5 34.fxe5+ Kxe5 35.Txd2 was ook gewonnen, maar de partijzet is gemakkelijker.]

34.Ke2

[34.Le2 Lb1 35.Ta4 Lxe5 36.fxe5 Lc2 37.Td4 Td8 was de variant die ik had berekend. De zwarte vrijpion is niet tegen te houden.]

34…Td8 35.Kd1 Lxg2 36.Le2 Lxe5 37.fxe5 f4 38.Txa5 f3 0-1

Na een remise in de zevende ronde tegen Sipke Ernst sloot ik het toernooi af met 2 overwinningen en een ongedeeld 3e plaats.

Jorden van Foreest – Ariel Marichal Gonzalez

1.e4 c5 2.Pf3 Pc6 3.d4 cxd4 4.Pxd4 Pf6 5.Pc3 e5 6.Pdb5 d6 7.Lg5 a6 8.Pa3 b5 9.Pd5 Le7 10.Lxf6 Lxf6 11.c3 Lg5 12.Pc2

In de Sveshnikov is er altijd erg veel theorie. Zo is hier op zet 12 pas eigenlijk het beginpunt van de hele opening. Ik hoopte hier op 12…0-0 waarna ik Giri-Shirov, Hoogeveen 2014 kon volgen. Een mooie partij waar Giri een sterk plan vond. Mijn tegenstander koos echter voor 12…Tb8

12…Tb8 13.a4 bxa4 14.Pcb4 Pxb4 15.cxb4

Dit is de laatste tijd populairder geworden, vooral door Dominguez-Perez die het 2 keer heeft gespeeld met wit. Wit hoopt dat de pion op b4 later een sterke vrijpion wordt.

15…Ld7

zwart speelt hier vaker 15…0-0. Dan geeft hij zijn a4-pion weg, maar behoudt hij zijn a6 pion. Nu gebeurt precies het tegenovergestelde. Wit wint de a6-pion maar zwart behoudt zijn a4 pion.

16.Lxa6 0-0 17.0-0 Lc6 18.Txa4!?

Een erg interessant kwaliteitsoffer. Hiervoor terug krijgt wit de volledige controle over de witte velden en een mooie vrijpion, die later gevaarlijk kan worden.

18…Lxa4 19.Dxa4 Kh8 20.Dc6

Ik wist dat 20.b5 hier vaker werd gespeeld met het plan Dc4-c6. Tijdens de partij begon ik me echter af te vragen of eerst 20.Dc6 spelen en dan b5 geen tempo bespaart. Ik zag niks directs dus ik besloot het te spelen. [20.b5 Dd7 21.Dc4 Ld8 22.Dc6 Dxc6 23.bxc6 Txb2 24.c7 Lxc7 25.Pxc7 Tfb8 op de volgende zet ruilt zwart torens, en met alle pionnen op een vleugel is het erg moeilijk om deze stelling te winnen met wit.]

20…Ld2!

Op g5 doet de loper niet bijzonder veel. Zwart speelt zijn loper om naar b6 waar hij de witte vrijpion onder controle zal houden. Tijdens de partij dacht ik dat ik dit plan kon weerleggen, maar ik had wat dingen gemist.

21.b5 La5 22.Lb7

Dit leek mij de weerlegging van 20…Ld2 en 21… La5. De zwarte loper komt niet meer op b6 en op de volgende zet wil ik de zwarte loper insluiten met b4. Ik dacht dat zwarts enige zet was om terug te gaan met zijn loper naar d2, maar mijn tegenstander had verder gekeken dan ik.

22…f5!

Een uitstekende zet waarmee zwart zijn toren op f8 via f7 kan activeren.

23.b4 Lb6! 24.Pxb6 Tf7

Ineens staan de witte stukken bijzonder onhandig. Ik kan mijn loper niet spelen want dan blijft mijn paard hangen.

25.Pc4

Nu kan ik toch de pion op d6 winnen.

25…Tfxb7

Hier moest ik erg lang nadenken. Ik was natuurlijk 26.Pxd6 van plan maar had ineens een lek in mijn berekeningen gezien. Mijn achterste rij blijkt erg zwak in een belangrijke variant.

26.Pxd6

Ik besloot uiteindelijk toch maar dit te spelen, omdat ik geen andere goede zetten zag en dacht dat ik nog steeds iets beter kwam te staan na deze zet. Ik kan natuurlijk 26.b6 spelen, maar die slaat zwart er gewoon af met zijn toren, waarna er een gelijke stelling overblijft.

26…Tc7?

Toen ik zag dat mijn tegenstander deze zet speelde zonder nadenken was ik erg blij! Ik was vooral bang voor 26…Td7 [26…Td7 Nadat ik had berekend dat 27.Td1 niet werkte vanwege mat op de onderste rij, dacht ik dat 27.Pxf5 een stelling zou opleveren waarin ik iets beter kwam te staan. 27.Pxf5 was ik dus uiteindelijk van plan, maar volgens de computer kan zwart hier ook remise maken. (27.Td1 Tc8! Valt de witte dame aan, wit kan niet de toren slaan vanwege mat op de onderste rij. 28.Pf7+ Kg8 29.Txd7 Tot hier had ik gerekend, en ik dacht dat ik gewonnen stond. Tot ik plotseling ontdekte dat zwart hier gewoon 29…Dxd7 kan spelen en ik kan niet terug slaan vanwege 30… Tc1 en mat!) 27…Td1 28.g3 Tc8 29.De6 Tcc1 Zwart heeft voldoende activiteit, maar ook niet veel meer. Remise is de meest waarschijnlijke uitslag.]

27.Dd5 Df6 28.f4

Nu krijg ik ook nog een sterke vrijpion op e5 die mijn paard op d6 mooi ondersteunt.

28…exf4 29.e5 Dg6

Het is erg moeilijk voor zwart om tegenspel te creëren. Mijn pionnen en paard houden de zwarte torens goed bezig.

30.b6

Nu gebruik ik een onderste rij grapje waardoor zwart niet mijn b6-pion kan slaan.

30…Te7?

Ik vind deze zet niet logisch. Ik dacht dat mijn tegenstander in ieder geval zijn toren naar c2 zou spelen, waar zwart druk uitoefent op g2. [30…Txb6 31.Da8+]

31.b7

Die staat!

31…h5 32.Tc1 f3

Een erg goede praktische kans. De computer geeft aan dat wit compleet gewonnen staat, maar tijdens de partij terwijl de tijd doortikt werd ik toch zenuwachtig.

33.Tc8+

Uiteindelijk besloot ik toch maar dit te spelen, hoewel ik niet alles kon uitrekenen.

33…Kh7 34.Dg8+ Kh6 35.Dh8+ Kg5 36.Txb8

Tot hier is het allemaal redelijk geforceerd. Ik heb een stuk meer en mijn b-pion kan elk moment promoveren. Het enige probleem is dat mijn stukken op dit moment op vreemde plaatsten staan en mijn koning helemaal in zijn eentje zonder verdedigers om zich heen staat.

36…Kf4

Een enorme opluchting, hierna is het allemaal erg makkelijk. Ik was bang voor 36…f4 met het idee …Db1+ waarna ik niet zeker wist of mijn koning uit de schaakjes kon lopen. [36…f4 37.Dc8 De enige zet om te winnen! 37…Db1+ 38.Kf2 Db2+ 39.Kxf3 Db3+ 40.Ke4 Had ik gezien, en ik dacht dat mijn koning uit de schaakjes zou lopen, maar ik wist het niet helemaal zeker. 40…De3+ 41.Kd5 Dxe5+ 42.Kc6 lijkt toch allemaal net goed te gaan voor wit. 42…Te6]

37.g3+

Nu is het allemaal gemakkelijk. Ik win een tempo met schaak en kan daarna mijn dame erbij halen.

37…Kg4 38.Dc8 Txe5 39.Dc4+ Te4 40.Pxe4 fxe4 41.Dc8+ 1-0

Sipke en Aron Greenfeld haalden allebei 7 uit 9, maar Sipke had een betere tiebreak en won zo het toernooi. De laatste middag was er een 13-rondig blitz toernooi, dat ook door Sipke werd gewonnen.

De sluitingsceremonie was ontzettend leuk. Er waren drie verschillende dansoptredens, en na de prijsuitreiking was er nog een feestje met muziek. Iedereen bleef om nog gezellig na te kletsen of te dansen. De avond hebben we afgesloten op een terras in Paramaribo.

Het was een uitstekend georganiseerd toernooi, en ik hoop dat ik er volgend jaar weer bij mag zijn!

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.