Giri speelt futuristisch schaak

Op dit moment wordt in Qatar een ongelooflijk sterk open toernooi gehouden, het Qatar Master Open.

We treffen drie Nederlanders aan op de deelnemerslijst: Anish Giri, Robin van Kampen en Erwin l’Ami. Daarbij is Giri met een rating van 2776 de hoogst geplaatste speler, iets boven Vladimir Kramnik (2760). De Rijswijker speelt tot dusver een fantastisch toernooi, hij heeft 6 uit 6 en daarbij heeft hij niet bepaald de minste tegenstanders verslagen. Maar hoewel de paring op het moment van schrijven nog niet is prijsgegeven, meldt de toernooisite wel het volgende:

Dus morgen wacht hem de ware vuurproef: met zwart tegen Kramnik. Kan hij de lijn van dit prachtige schaak voortzetten? Want op dit moment lijkt het Giri allemaal heel gemakkelijk af te gaan. Hij won een paar keer in no time door een koningsaanval uit de hoge hoed te toveren. De invloed van zijn coach, Tukmakov, lijkt zijn vruchten af te werpen. Had die niet gezegd dat hij wat scherper moest gaan spelen en geen ‘luie schaker’ mocht worden? En zelfs stellingen, zoals vandaag tegen Grandelius, die erg remise-achtig lijken, worden door Giri met flair behandeld. En als het tijdnoodduiveltje een rol gaat spelen, is hij de tegenstander toch uiteindelijk te slim af.

Later in de week komen we uitgebreider terug op dit toernooi. Voorlopig hebben we alvast de beschikbare partijen van de Nederlanders voor u verzameld. Die kunt u naspelen via de viewer:

(De foto is van Maria Emelianova op de toernooisite)

U kunt alles volgen via Qatar Master Open

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.