Giri stunt in Qatar

Anish Giri is in Qatar bezig aan een spectaculair open toernooi. Hij heeft op dit moment een score van 6 uit 6. Niet alle kranten hebben het al ontdekt, maar voor diverse regionale dagbladen schreef Wim van der Wijk onderstaand artikel, na de 5 uit 5. Giri nadert de zesde plaats van de wereldranglijst en bovendien de ratings die Fischer en Karpov ooit hadden. Laten we daarbij maar even geen discussies over ratinginflatie voeren.

5 Reacties

  1. Avatar
    Lucas 01 december 2014

    Niet alleen de partijen van dit toernooi zijn interessant, maar ook het live commentaar van de Engelse grootmeesters Daniel King en Simon Williams. Vrijwel de hele middag zitten deze heren de belangrijkste partijen ter plaatse te analyseren, zonder computerhulp. Daarnaast geven ze (vaak humoristisch) commentaar op het gedrag van de spelers, voor zover dat zichtbaar is via de webcam. Wat dat laatste betreft moet Giri een beetje oppassen dat hij zich geen al te rare houdingen gaat aanleren. Het zit wat mij betreft soms op het randje van "hinderen van de tegenstander": met het voorhoofd op tafel in een ogenschijnlijke slaaphouding; overdreven met het gehele lichaam wippen op de stoel, waarbij zijn gezicht bijna de stukken raakt; enzovoort. Maar los daarvan – zijn partijen zijn prachtig en ook de vasthoudendheid in de zesde partij is bewonderenswaardig.

  2. Avatar
    Richard Vedder 03 december 2014

    Johan, zou je de redactie van de G&E even willen wijzen op het spreekwoord van die beer en die huid?

  3. Avatar
    Lucas 03 december 2014

    Het toernooi duurt lang en is zwaar. Er zijn geen rustdagen. Ook heeft Giri zijn vriendin meegenomen, want natuurlijk niet handig is.

    Na zes ronden stond hij op +18.0 Elo. Twee nederlagen verder is daar nog +6.8 van over. Hopelijk herpakt hij zich in de laatste ronde. Op de ranglijst is hij nu weer gezakt naar nr. 9.

    De oude Krambo is weer terug op nr. 7 met +13.6 Elo.

  4. Avatar
    wimw 04 december 2014

    Giri moet echt nog een stap maken. In 2013 speelde hij een prima WK-landenteams, maar verloor toen ook van Kramnik, en van Aronian. Kramnik speelde in Qatar een heel sterke partij tegen hem, maar het leek mij dat bij voldoende geduld de partij tegen Yu Yangyi remise te houden was.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.