In Gouda veranderde alles….

Groter contrast tussen persoonlijkheden was nauwelijks denkbaar. Aljechin, grillige levenswandel, flamboyant en overtuigd van zijn superioriteit. Euwe, wiskundedocent bij een meisjeslyceum in Amsterdam, ingetogen en bescheiden.

Het treffen tussen beide schakers kwam tot stand op een manier die nu ondenkbaar is. Tegenwoordig wordt om de wereldtitel gespeeld onder auspiciën van de FIDE, de wereldschaakbond. Tot het midden van de vorige eeuw was dat anders. De titel was in die tijd privébezit en stond vanaf 1927 op naam van Aljechin die de tot dan toe onaantastbare Capablanca had verslagen. De voormalige beroepsofficier in het Russische leger die zijn baan tijdens de Russische revolutie kwijtraakte, naar westelijk Europa was uitgeweken en de Franse nationaliteit had aangenomen, had de vrije keus in het uitnodigen van een uitdager.

Lees meer….

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.