Vijf Nederlandse schakers

Deelnemers Challengers Tata Steel Chess Tournament bekend

Vandaag zijn de deelnemers van de Tata Steel Challengers bekendgemaakt. Vijf van de veertien schakers in deze groep komen uit Nederland, waaronder Jan Timman en Anne Haast, Nederlands kampioen bij de vrouwen. Zij zullen het in januari tijdens het Tata Steel Chess Tournament in Wijk aan Zee onder meer opnemen tegen David Navara (Tsjechië) en Wei Yi (China). De winnaar van deze groep mag tijdens het Tata Steel Chess Tournament van 2016 meedoen in de Tata Steel Masters. Het Tata Steel Chess Tournament vindt plaats van 9 tot en met 25 januari in Wijk aan Zee.

Bijzondere mix

Het deelnemersveld van de Tata Steel Challengers is een bijzondere mix van jonge en meer ervaren schakers. Twee vrouwelijke schakers maken deel uit van de groep: Nederlands kampioene Anne Haast en Valentina Gunina uit Rusland. De jongste speler is de Amerikaan Samuel Sevian, die op 26 december a.s. 14 jaar wordt. Hij wordt binnenkort tot grootmeester benoemd. Sevian is de eerste schaker geboren in het nieuwe millennium die deelneemt aan het Tata Steel Chess Tournament.

De Tata Steel Challengers kent zeven nieuwe gezichten: Ari Dale (promovendus uit de Toptienkamp 2014), Samuel Sevian, Valentina Gunina, Bart Michiels, Salem Saleh, Sam Shankland en Wei Yi. Deze zeven schakers waren nooit eerder actief in één van de grootmeestergroepen in Wijk aan Zee.

Timman opnieuw van de partij

Jan Timman doet voor de vierde maal op rij mee in de Tata Steel Challengers. De nestor van het gezelschap (Timman wordt op 14 december 63 jaar) is de op twee na hoogst gekwalificeerde Nederlander in deze groep. Op de ratinglijst van 1 december moet Timman landgenoten Erwin l’Ami en Robin van Kampen voor laten gaan. David Klein, opgegroeid in de IJmond en in het najaar van 2014 benoemd tot grootmeester, is de vierde Nederlandse deelnemer. Het vijftal wordt gecompleteerd door Anne Haast, Nederlands kampioen bij de vrouwen en uitblinkster voor Oranje tijdens de Schaakolympiade in Noorwegen eerder dit jaar. Zowel Haast als Klein deden eerder mee aan het Tata Steel Chess Tournament.

Alle partijen van de Tata Steel Challengers worden gespeeld in De Moriaan in Wijk aan Zee. De Tata Steel Masters maken op 15 januari (5e ronde) en 21 januari (10e ronde) uitstapjes naar respectievelijk Rotterdam en Den Haag.

Deelnemers Tata Steel Challengers

(FIDE ratings van 1 december 2014)

IM Ari Dale (Australië, 2252)

WIM Anne Haast (Nederland, 2360)

IM Samuel Sevian (Verenigde Staten, 2511)

GM David Klein (Nederland, 2514)

GM Valentina Gunina (Rusland, 2522)

GM Bart Michiels (België, 2554)

GM Salem Saleh (Verenigde Arabische Emiraten, 2586)

GM Jan Timman (Nederland, 2592)

GM Robin van Kampen (Nederland, 2606)

GM Vladimir Potkin (Rusland, 2608)

GM Erwin l’Ami (Nederland, 2613)

GM Sam Shankland (Verenigde Staten, 2642)

GM Wei Yi (China, 2668)

GM David Navara (Tsjechië, 2727)

Gemiddelde rating: 2554

GM = Grootmeester

IM = Internationaal meester

WIM = Internationaal Vrouwenmeester

Staal en schaken: een lange traditie

Het Tata Steel Chess Tournament kent een lange traditie. Ooit begonnen als een personeelstoernooi is het uitgegroeid tot een internationaal toernooi van wereldformaat, waar grootmeesters en amateurs hun agenda’s voor vrij houden. Tata Steel kiest voor schaken, omdat schaken gericht is op strategisch denken en op het vinden van creatieve oplossingen voor complexe vraagstukken. Dat heeft het gemeenschappelijk met staal maken, een hightech proces waarbij innovatie centraal staat. De medewerkers van Tata Steel werken continu aan het verder verbeteren van processen en producten om daarmee klanten te helpen succesvol te zijn in hun markten en een bijdrage te leveren aan het verduurzamen van onze samenleving. Volgend jaar wordt het toernooi voor de 77e keer georganiseerd. In de schaakwereld staat het toernooi in Wijk aan Zee bekend als “Het Wimbledon van het Schaken”.

Elk jaar in januari meten de allerbeste schakers ter wereld op het Tata Steel Chess Tournament hun krachten. Dat doen ze in een en dezelfde ruimte als honderden deelnemers aan de amateurtoernooien. Dat creëert een unieke sfeer. Ook op diverse andere locaties in het dorp vinden schaakwedstrijden plaats. Wijk aan Zee is twee weken lang het Mekka van de schaaksport. Tijdens het toernooi trekt de website 1,3 miljoen bezoekers.

Informatie over het Tata Steel Chess Tournament is te vinden op www.tatasteelchess.com

Foto: Jan Timmnan in een onderonsje met oud-wereldkampioen Gary Kasparov tijdens het Tata Steel Chess Tournament in januari 2014. Fotograaf: Vincent Bloothoofd (foto Tata Steel Chess Tournament)

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.