Poppetjes kijken

Al vrij lang ben ik niet meer in een dierentuin geweest. Maar onlangs bevond ik mij, geheel en al vrijwillig, in een situatie die toch wel erg leek op die van de dierenvoyeur van vroeger. Ik heb het natuurlijk over het meebeleven van het WK tussen Vishy en Magnus via een livestream verbinding met Sotsji. Het was een grappige ervaring.

Als ik niet beter wist zou ik me gaan afvragen of Magnus zich bewust was van het feit dat er een camera op hem gericht was. Hij hing in zijn stoel, en leek af en toe in slaap te zijn gevallen. Hij oogde heel erg ontspannen, op het nonchalante af. Vishy hield misschien wat meer van decorum en leek meer gespannen. Daar kunnen wij ons allemaal iets bij voorstellen met de herinnering aan Chennai nog vers in de kop. Maar goed, dit zijn triviale uiterlijkheden en de schijn kan bedriegen.

Uiteraard moet er bij zo’n evenement commentaar zijn. Dat kwam er. De Russische GM Peter Svidler gaf echt heel onderhoudend commentaar. Hij spreekt absoluut goed Engels – voor zover ik me een oordeel mag aanmeten – en bediende zich van een vorm van humor die suggereert dat hij wel eens een “overtuigd” Anglofiel zou kunnen zijn. Hij werd bijgestaan door het gansje Sopiko Gura… en nog wat. Als Peter Svidler deze Georgische WGM in de discussie betrok (“What would you do here, Sopiko?) volgde er meestal een echo van wat Peter had gezegd, of haar suggestie werd op elegante wijze naar de prullenmand verwezen. Lees de column van Manuel Nepveu hier!

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.