Deelnemersveld Tata Steel Masters compleet

Radoslaw Wojtaszek 14e speler

De Poolse grootmeester Radoslaw Wojtaszek heeft vandaag de uitnodiging aanvaard om als 14e speler aan de Tata Steel Masters deel te nemen. Daarmee zijn alle deelnemers bekend van de grootmeestergroepen van het Tata Steel Chess Tournament 2015. Met een gemiddelde rating van 2747 bij de Tata Steel Masters is het toernooi in 2015 net iets sterker dan de editie van 2014 (twaalf deelnemers met een gemiddelde rating van 2743). Het Tata Steel Chess Tournament 2015 vindt plaats van 9 tot en met 25 januari in Wijk aan Zee.

Spannende strijd

Volgens een eerder gemaakte afspraak tussen de toernooiorganisatie en de ACP, de spelersvakbond voor professionele schakers, zou de hoogst eindigende speler in de ACP-Tour met een rating onder de 2750 (per 1 januari 2014) worden uitgenodigd voor de enige resterende plek bij de Tata Steel Masters. De strijd was tot het laatst toe buitengewoon spannend. Besloten was dat de zeer sterk bezette toernooien in Qatar (gewonnen door Yu Yangyi uit China) en het Russisch kampioenschap (gewonnen door Igor Lysyj) nog mee zouden tellen.

De race om het laatste startbewijs ging tussen Wojtaszek (die zelf niet in actie zou komen), de Oekraïner Eljanov (spelend in Qatar) en de Rus Jakovenko (spelend in het Russisch kampioenschap). Eljanov speelde in Qatar geen rol van betekenis en viel daardoor af, maar Jakovenko was nog volop in de race. Als hij erin was geslaagd om op de slotdag de uiteindelijke kampioen Lysyj te achterhalen, was de uitnodiging naar hem gegaan.

Debuut op hoogste podium

Radoslaw Wojtaszek is geen onbekende in Wijk aan Zee. Hij speelde afgelopen editie en in 2011 mee bij de Tata Steel Challengers. Hij is vooral bekend als eerste secondant van voormalig wereldkampioen Viswanathan Anand, met wie hij al heel lang samenwerkt. Hij heeft dit jaar echter ook aan zijn eigen reputatie gewerkt: vrijwel onopgemerkt, in lijn met zijn bescheiden karakter, is hij opgerukt naar de 15e plaats op de wereldranglijst. Zijn deelname aan de Tata Steel Masters in 2015 betekent voor Wojtaszek zijn debuut op het hoogste podium.

Deelnemers Tata Steel Masters

(FIDE ratings van 1 december 2014)

Speler Land Ranking Elo
Magnus Carlsen Noorwegen 1ste 2862
Fabiano Caruana Italië 2de 2829
Levon Aronian Armenië 5de 2797
Anish Giri Nederland 10de 2768
Wesley So Verenigde Staten 12de 2762
Maxime Vachier-Lagrave Frankrijk 13de 2758
Radoslaw Wojtaszek Polen 15de 2744
Teimour Radjabov Azerbeidzjan 20ste 2734
Baadur Jobava Georgië 21ste 2733
Ding Liren China 23ste 2732
Vasily Ivanchuk Oekraïne 34ste 2715
Ivan Saric Kroatië 62ste 2679
Hou Yifan China 71ste 2673
Loek van Wely Nederland 82ste 2667

Staal en schaken: een lange traditie

Het Tata Steel Chess Tournament kent een lange traditie. Ooit begonnen als een personeelstoernooi is het uitgegroeid tot een internationaal toernooi van wereldformaat, waar grootmeesters en amateurs hun agenda’s voor vrij houden. Tata Steel kiest voor schaken, omdat schaken gericht is op strategisch denken en op het vinden van creatieve oplossingen voor complexe vraagstukken. Dat heeft het gemeenschappelijk met staal maken, een hightech proces waarbij innovatie centraal staat. De medewerkers van Tata Steel werken continu aan het verder verbeteren van processen en producten om daarmee klanten te helpen succesvol te zijn in hun markten en een bijdrage te leveren aan het verduurzamen van onze samenleving. Volgend jaar wordt het toernooi voor de 77e keer georganiseerd. In de schaakwereld staat het toernooi in Wijk aan Zee bekend als “Het Wimbledon van het Schaken”.

Elk jaar in januari meten de allerbeste schakers ter wereld op het Tata Steel Chess Tournament hun krachten. Dat doen ze in een en dezelfde ruimte als honderden deelnemers aan de amateurtoernooien. Dat creëert een unieke sfeer. Ook op diverse andere locaties in het dorp vinden schaakwedstrijden plaats. Wijk aan Zee is twee weken lang het Mekka van de schaaksport. Tijdens het toernooi trekt de website 1,3 miljoen bezoekers.

Informatie over het Tata Steel Chess Tournament is te vinden op www.tatasteelchess.com

(Bijlage: Foto (rechtenvrij) van Radoslaw Wojtaszek tijdens het Tata Steel Chess Tournament 2014. Fotograaf: New in Chess.)

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

6 Comments

 1. Avatar
  Paul-Peter Theulings december 09, 2014

  Hoe zal Karjakin over deze procedure denken?

  Tweede in de ACP tour maar zijn rating was 2759 in januari.

  Had hij ergens een punt minder gescoord vlak daarvoor dan was zijn rating wel goed genoeg geweest. Dat maak je niet vaak mee in de sport, verliezen als voorwaarde om je te kunnen plaatsen.

 2. Avatar
  Lucas december 09, 2014

  Goede vraag. Waar komt het getal van 2750 vandaan? Waarom niet 2754½ ?

  Was dat een wens van de toernooi-organisatie of van de ACP?

  Is de vakbond alleen voor schakers met een Elo lager dan 2750? Kunnen spelers met een Elo van 2750 of hoger wel voor zichzelf zorgen?

  Enfin, Karjakin heeft al vaak meegedaan. Leuk nu voor Wojtaszek dat hij ook een keertje mag.

 3. Avatar
  Lucas december 09, 2014

  Het opmerkelijke gevolg is trouwens wel dat we nu een toptoernooi in Wijk aan Zee hebben, waarin geen enkele Rus meedoet. Hoe lang is het geleden dat dit voor het laatst voorkwam?

 4. Avatar
  Lucas december 09, 2014

  Foutje – er doen al jaren geen Russen meer mee in Wijk aan Zee. Kramnik was de laatste in 2011.

  Ik dacht dat Karjakin ook een Rus was, maar er staat UKR achter zijn naam.

 5. Avatar
  HermanGrooten december 10, 2014

  Bij mijn weten is Karjakin ‘overgelopen’ naar Rusland. Hij speelt tegenwoordig ook in dat Olympiadeteam (hetgeen hem overigens niet in dank werd afgenomen door Oekraïne).

 6. Avatar
  Hendrikom december 14, 2014

  Ik had zelfs begrepen dat Karjakin helemaal genaturaliseerd was. Hij is sowieso uitgesproken prorussisch, ook als het gaat om Crimea en het oosten van Oekraine. Op Crimea heeft hij lange tijd gewoond en in de buurt van Donetsk is hij geloof ik geboren.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.