Kerstboompuzzels 2014

Zit u onder de kerstboom? Zo ja, dan hebt u wellicht weinig te doen tijdens de feestdagen. Daar weten we wel wat op. Het leek ons leuk voor de bezoekers van Schaaksite die de hersenen willen pijnigen met de volgende kerstpuzzels lastig te vallen. Het zijn – op de laatste na – allemaal stellingen die iets weg hebben van een kerstboom. De eerste acht zijn allemaal zogenaamde tweezetters (wit speelt en geeft mat in twee), de nummers negen en tien zijn driezetters. De elfde, een toegift is meer een geintje. Wit kan zijn tegenstander mat zetten in een slordige vijftig (!) zetten.

Als u het niet ziet, kunt u natuurlijk telkens op oplossing klikken. Maar we verwachten natuurlijk wel iets meer van u! Veel plezier hiermee.

Kerstboom 1

Geef mat in twee zetten.

Kerstboom 2

Geef mat in twee zetten.

Kerstboom 3

Geef mat in twee zetten.

Kerstboom 4

Geef mat in twee zetten.

Kerstboom 5

Geef mat in twee zetten.

Kerstboom 6

Geef mat in twee zetten.

Kerstboom 7

Geef mat in twee zetten.

Kerstboom 8

Geef mat in twee zetten.

Kerstboom 9

Geef mat in drie zetten.

Kerstboom 10

Geef mat in vier zetten.

Kerstboom 11

Geef mat in zo’n 50 zetten!

Alle puzzels via de viewer:

(Deze collectie kerstpuzzels heb ik gevonden in een bestand dat ooit is samengesteld door de veel te vroeg overleden Huub van Dongen uit Boxtel).

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

3 Comments

 1. Avatar
  Wiebe Cnossen december 22, 2014

  De bonusvraag is: mat in hoeveel zetten is het nou precies bij nummer 11. Ik kom op 49, maar het zou me niks verbazen als ik wat gemist heb.

 2. Avatar
  HermanGrooten december 22, 2014

  @Wiebe: de auteur komt uit op precies 50 zetten (zie viewer), maar het zou me ook niets verbazen als het sneller kan :)

 3. Avatar
  Wiebe Cnossen december 22, 2014

  @Herman: flauw hoor, bij de antwoorden spieken :)

  Ik ben eigenlijk wel overtuigd dat het niet sneller kan dan 50. Ik had even gemist dat e8D geen schaak is als je niet op f3 pakt.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.