Goede Voornemens

Goede voornemens

Via via ben ik een paar dagen geleden in contact gekomen met Eric Snowden.

Eric, ik mag hem inmiddels bij zijn voornaam noemen, is de bekende klokkenluider, die in april 2013 het lef had om de spionageactiviteiten van de inlichtingendienst van Amerika aan de kaak te stellen. Deze moed noopte hem het land van Uncle Sam in ijltempo te verlaten. Momenteel slijt hij zijn dagen in eenzaamheid in Rusland, waar hij een tijdelijk asielverzoek heeft aangevraagd en gekregen.

Onze ontmoeting vindt plaats in een bedompt bunkertje diep onder de grond in de buurt van Moskou.

“De muren hebben hier oren”, zegt hij op gedempte toon en wijst op een piepklein microfoontje vlak onder de klok aan de wand.

“Dat is een schroefje Eric!”, probeer ik nog, denkend aan Edwin de Roy van Zuydewijn, die in 2002 in een boutje in de muur ook een verborgen afluisterapparaatje zag.

Op dringend verzoek van mijn gastheer besluiten we zoveel mogelijk te communiceren in Braille of in gebarentaal.

Voor we het zwijgen er toe doen, vraag ik belangstellend hoe het met de gezondheid van de beroemde melder van misstanden is gesteld.

“Naar omstandigheden best goed”, zegt hij fluisterend, “ik heb alleen last van een lekkende hartklep.”

Als de klok begint te luiden, gebiedt Eric mij naast hem achter zijn laptop plaats te nemen.

“Wat wil je weten?”, vraagt hij met een blik van de Alwetende.

Ik sta op en begin druk te gesticuleren. De doventolk van NPO 2 zou er wat van opgestoken hebben, een middelvingertje waarschijnlijk!

“Ik zou graag de lijstjes met goede voornemens in 2015 van zoveel mogelijk mensen willen inzien, te beginnen met die van Nederlandse politici.”

Met één druk op de knop tovert Eric met het hackersprogramma Bullrun honderden staatjes te voorschijn. Van Rutte. Samsom, Pechtold, Wilders, Zijlstra, Buma, noem ze maar op, weet ik precies wat ze in 2015 van plan zijn.

De voornemens vertonen overigens opmerkelijk veel overeenkomst. Bij alle heren staat machtspelletjes spelen op één, gevolgd door zakkenvullen en baantjes jagen. Vriendjespolitiek bedrijven staat ook in de top vijf.

Als Eric even de benen strekt, kijk ik snel wat Tini Brullemans op de rol heeft staan.

Tini is mijn buurman, zit al jaren in de WW, maar heeft wel een dikke Mercedes voor de deur staan. Het verbaast me dan ook niets dat hij van zins is ook volgend jaar als Beun de Haas door het leven te gaan.

Eric is intussen ingedommeld en dat geeft mij de gelegenheid om de voornemens van vele schaakspelers door te nemen.

Bullrun bedient mij op m’n wenken. Van Timman, Hans Bohm, L’Ami, Reinderman, Tiviakov en Loek van Wely om wat spelers

bij naam te noemen, weet ik precies hoe de schaakvlag in 2015 wappert. Maar er is meer! Giri loopt al rond met plannen om wereldkampioen Magnus Carlsen te verslaan. Een loffelijk streven, maar dan moet hij niet te veel ratingpunten in zijn vriendin steken. Twan Burg gaat alles in het werk stellen om zijn derde grootmeesternorm binnen te halen en Manuel Bosboom wil spectaculaire partijen spelen met veel offers, vooral aan Bacchus.

Als ik de lijstjes van alle leden heb gelezen, constateer ik dat het vooral de jeugd niet aan ambitie ontbreekt. Hoe jonger, hoe harder ze dromen van de wereldtitel.

Sjoerd van Roon, slechts twaalf jaar oud, laat in het decembernummer 2014 van “Schaakmagazine”, het officiële orgaan van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond, in een uitgebreid interview weten dat hij “schaker”, lees profschaker , wil worden. Dat gaat het ventje met bakken friet en meters frikadellen vast lukken.

Gelukkig zijn er ook nog veel schaakliefhebbers die andere prioriteiten stellen.

De complete redactie van “Schaaksite” gaat na de feestdagen in Friesland op zeilcursus, zodat zij in 2015 alle zeilen kunnen bijzetten om hun voortvarende website reclamevrij te houden. De heren vragen u hen financieel te ondersteunen door vijf euro te doneren. Bij ondergetekende bent u overigens veel voordeliger uit. Deze is al tevreden met een donatie van één euro!

Uiteraard ben ik ook nieuwsgierig naar mijn eigen voornemens.

Op het lijstje staat: Stukken goed in de beginstand opstellen!

Verrek, ik had dat voornemen toch geschrapt? Ik heb nog zo geoefend!

Hoe dan ook, ik heb schoon genoeg van al die lijstjes!

Knorrig schud ik Eric ruw wakker en neem tegelijkertijd afscheid van hem.

“Waarom zo’n haast om weg te komen?”, vraagt hij mat uit zijn ogen kijkend.

Als ik met een priemende vinger naar het beeldscherm wijs, heeft hij er alle begrip voor dat ik het hazenpad kies.

De beste wensen voor 2015,

Sjaak Mad.

2 Comments

 1. Avatar
  Sjaak Mad december 25, 2014

  Nee, Eric is geen schuilnaam! Edward wilde per se dat ik hem zo noemde, omdat hij wilde aantonen, dat internet geen geheimen kent.

  "De miniemste veranderingen worden waargenomen!", zei hij.

  Complimenten, u bent de eerste die de naamsverandering ontdekte, een baan bij de NSA of, als in Nedreland wilt blijven, bij de AIVD ligt voor u in het verschiet!

  Met de groeten van Eric, eh Edward!

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.