De dag na de rustdag

De dag na de rustdag is het de vraag wie is de rustdag het beste doorgekomen. De één is dolblij met een dag géén schaken, de ander heeft er een hekel aan om uit het ritme te maken.

De dag na de rustdag is ook de dag dat de Compactgroepen starten. Meer dan 150 deelnemers doen er mee. Vandaag waren er daarvan zo’n 100 opgekomen. De overige 50 willen (of moeten) nog wat genieten van Tweede Kerstdag en hadden een bye opgenomen.

In de A-groep ging men er bovenin (net als voor de rustdag) met volle bak in. De partijen aan de eerste borden waren het langste bezig. Aan de overige borden waren er wat meer snelle resultaten dan in de andere ronden. Zo won Ivo Maris in twaalf zetten van Hendrik de Groot. Die dacht een trucje te zien en kwam er hardhandig achter dat hem dat een stuk kostte. Leermoment voor alle jeugdige schakers: als je in de opening een trucje ziet, reken het dan wel vier keer door. Ervaren spelers laten zich zelden verrassen door een trucje in de opening. Dit in tegenstelling tot de onervaren speler, die wil er nog wel eens instinken.

Lees verder…

Over jan van os

Ik ben meer dan 50 jaar aktief in het schaken. Als speler, als bestuurder, als organisator van schaakaktiviteiten, als wedstrijdleider, als verslaggever (de schaakreporter) en als fotograaf. Heb ooit de titel van Nationaal arbiter gehaald. Momenteel voorzitter van mijn schaakclub ESG en ik zit in het bestuur van Chessfestival Groningen. Sinds 25 november ben ik ook voorzitter van de Noordelijke Schaakbond.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.