Workshops en bezoek Tata STeel Chess toernooi voor Basisscholen Beverwijk

De Gemeente Beverwijk en Tata Steel ontvingen vandaag in Wijk aan Zee 27 kinderen van basisschool De Vrijheit (Wijk aan Zee) voor een serie workshops. De Gemeente Beverwijk en Tata Steel vinden het belangrijk om kinderen te leren schaken en om ze tegelijkertijd iets mee te geven over creativiteit en gezonde voeding. Daarom organiseren ze voor leerlingen van diverse basisscholen tijdens het schaaktoernooi workshops over voeding, creativiteit en schaken. Die combinatie is niet toevallig gekozen. Schaken heeft een positieve invloed op mentale prestaties. Schakers zijn bijzonder creatief en ze zorgen ervoor dat ze gezond eten en fysiek fit zijn. Ga maar eens bij de grootmeesters in De Moriaan kijken naar wat ze meenemen aan eten en drinken tijdens het toernooi. Bananen zijn momenteel veruit favoriet. Die schijnen je denkvermogen een boost te geven. Grootmeester Wesley So neemt standaard donkere chocolade mee, waarvan hij kleine stukjes eet tijdens een partij om zijn spelinzicht te laten pieken.

Leerling van basisschool De Vrijheit die tijdens de workshop schaken de partij bestudeert die Anish Giri op dat moment tegen Fabiano Caruana speelt.

De workshops voor basisscholen beginnen in restaurant ’t Vissershuys en KOP van Wijk aan Zee in het schaakdorp, waar de leerlingen verdeeld over twee groepen een gezonde lunch en een mozaïek maken. Vervolgens nemen ze een kijkje bij de grootmeesters in De Moriaan en krijgen ze daar een workshop schaken. De scholen die deelnemen aan het programma krijgen een groepslicentie cadeau voor het online schaakprogramma Chessity, een interactief programma waarmee kinderen op een leuke manier hun schaakvaardigheid kunnen vergroten.

Het Tata Steel Chess Tournament vindt van 9 tot en met 25 januari plaats in Wijk aan Zee. Tijdens het toernooi wordt er door de Tata Steel Masters ook een ronde in Rotterdam (15 januari) en in Den Haag (21 januari) gespeeld.

Staal en schaken: een lange traditie

Het Tata Steel Chess Tournament kent een lange traditie. Ooit begonnen als een personeelstoernooi is het uitgegroeid tot een internationaal toernooi van wereldformaat, waar grootmeesters en amateurs hun agenda’s voor vrij houden. Tata Steel kiest voor schaken, omdat schaken gericht is op strategisch denken en op het vinden van creatieve oplossingen voor complexe vraagstukken. Dat heeft het gemeenschappelijk met staal maken, een hightech proces waarbij innovatie centraal staat. De medewerkers van Tata Steel werken continu aan het verder verbeteren van processen en producten om daarmee klanten te helpen succesvol te zijn in hun markten en een bijdrage te leveren aan het verduurzamen van onze samenleving. Dit jaar wordt het toernooi voor de 77e keer georganiseerd. In de schaakwereld staat het toernooi in Wijk aan Zee bekend als “Het Wimbledon van het Schaken”.

Elk jaar in januari meten de allerbeste schakers ter wereld op het Tata Steel Chess Tournament hun krachten. Dat doen ze in een en dezelfde ruimte als honderden deelnemers aan de amateurtoernooien. Dat creëert een unieke sfeer. Ook op diverse andere locaties in het dorp vinden schaakwedstrijden plaats. Wijk aan Zee is twee weken lang het Mekka van de schaaksport. Tijdens het toernooi trekt de website 1,3 miljoen bezoekers.

Het speelschema van de Tata Steel Challengers en overige informatie over het Tata Steel Chess Tournament is te vinden op www.tatasteelchess.com. Volg ons ook via Twitter (@TataSteelChess), Facebook (TataSteelChess) en Instagram (TataSteelChess)

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.