Wereldtop speelt 5e ronde in Rotterdam

Wereldkampioen schaken Magnus Carlsen en de andere grootmeesters zijn vanmiddag in Rotterdam begonnen aan de 5e ronde van het Tata Steel Chess Tournament. De spelers werden in de hal van het Nhow Hotel De Rotterdam welkom geheten door burgemeester Aboutaleb van Rotterdam. De partij die vandaag de meeste aandacht trekt is die tussen wereldkampioen Magnus Carlsen en Levon Aronian, die het Tata Steel Chess Tournament vorig jaar voor de vierde maal wist te winnen. De 5e ronde van de Tata Steel Masters werd met een gongslag geopend door Nouchka Fontijn, Europees Kampioene boksen en Rotterdams Sportvrouw van het Jaar 2014.

Burgemeester Aboutaleb en de grootmeesters van de Tata Steel Masters bij het Rotterdams schaakspel in de hal van De Rotterdam.

Schaken met uitzicht op skyline

De hele 6e verdieping van de door Rem Koolhaas ontworpen (en door hem De Verticale Stad genoemde) De Rotterdam is vandaag het domein van de grootmeesters en de vele schaakliefhebbers die hen willen zien spelen. Tussen de zetten door hoeven de schakers zich niet te vervelen: de speelzaal biedt een schitterend uitzicht op de Erasmusbrug, de Maas en de skyline van Rotterdam. Naast de 5e ronde van de Tata Steel Masters wordt in De Rotterdam vandaag ook door 14 talentvolle jeugdschakers uit de Maasstad het Young Talents toernooi van Stichting Pathena gespeeld. Dat werd geopend door grootmeester Wesley So (Verenigde Staten). Er is vandaag ook een speciaal programma voor basisscholieren uit Rotterdam. Gisteren bracht Stichting Het SchaaKKasteeL leerlingen van basisscholen al in de stemming door op diverse locaties in de stad schaakclinics te organiseren.

Techniekstudenten gaan vandaag in De Rotterdam in gesprek met Karl Köhler, CEO en Managing Director van Tata Steel in Europa. Tevens organiseert Tata Steel voor hen drie workshops, waarbij ze aan de hand van praktijkgerichte cases kunnen laten zien hoe ze hun kennis in praktijk zouden brengen. De studenten met de beste aanpak krijgen een exclusieve rondleiding bij Tata Steel in IJmuiden.

Het Tata Steel Chess Tournament vindt van 9 tot en met 25 januari plaats in Wijk aan Zee. Tijdens het toernooi wordt er door de Tata Steel Masters ook een ronde in Den Haag (21 januari) gespeeld.

Staal en schaken: een lange traditie

Het Tata Steel Chess Tournament kent een lange traditie. Ooit begonnen als een personeelstoernooi is het uitgegroeid tot een internationaal toernooi van wereldformaat, waar grootmeesters en amateurs hun agenda’s voor vrij houden. Tata Steel kiest voor schaken, omdat schaken gericht is op strategisch denken en op het vinden van creatieve oplossingen voor complexe vraagstukken. Dat heeft het gemeenschappelijk met staal maken, een hightech proces waarbij innovatie centraal staat. De medewerkers van Tata Steel werken continu aan het verder verbeteren van processen en producten om daarmee klanten te helpen succesvol te zijn in hun markten en een bijdrage te leveren aan het verduurzamen van onze samenleving. Dit jaar wordt het toernooi voor de 77e keer georganiseerd. In de schaakwereld staat het toernooi in Wijk aan Zee bekend als “Het Wimbledon van het Schaken”.

Elk jaar in januari meten de allerbeste schakers ter wereld op het Tata Steel Chess Tournament hun krachten. Dat doen ze in een en dezelfde ruimte als honderden deelnemers aan de amateurtoernooien. Dat creëert een unieke sfeer. Ook op diverse andere locaties in het dorp vinden schaakwedstrijden plaats. Wijk aan Zee is twee weken lang het Mekka van de schaaksport. Tijdens het toernooi trekt de website 1,3 miljoen bezoekers.

Het speelschema van de Tata Steel Challengers en overige informatie over het Tata Steel Chess Tournament is te vinden op www.tatasteelchess.com. Volg ons ook via Twitter (@TataSteelChess), Facebook (TataSteelChess) en Instagram (TataSteelChess)

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.