Het kattebelletje van Aljechin

Mijn opa runt in de jaren dertig samen met opoe in een smal steegje in de Bossche binnenstad een bijzonder goedlopende dierenwinkel. Slangen, salamanders, kikkers, eekhoorns, cavia’s, konijnen, papegaaien gaan als warme broodjes aap over de toonbank. Ook voor muggenziften, pierewaaien, hazenslaapjes, koeienletters of krokodillentranen kun je bij hem terecht. Ben je op zoek naar een luizenbaantje of wil je een vogelvlucht boeken? Mijn opa regelt het!

Vanwege zijn fors postuur, een groot hoofd met daarin diepliggende ogen en zijn volle baard staat hij in de buurt bekend als “De Orang Oetan”. Opoe denkt er duidelijk anders over. Zij vindt hem poeslief en houdt zielsveel van haar grote knuffelbeer. Hoe het ook zij, in het nieuwe jaar zal ik beslist vaak aan hem denken.

In 2015 is het tachtig jaar geleden dat in diverse Nederlandse plaatsen Max Euwe en Alexander Aljechin strijden om de wereldtitel schaken. Euwe weet die tweekamp met een miniem verschil te winnen: 15 ½ – 14 ½.

Nederland staat op zijn kop! En die historische gebeurtenis wordt in het najaar gegarandeerd uitvoerig herdacht! Klik hier voor een voorproefje.

Lees verder

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.