Voorgerecht: kunst kijken in Mauritshuis

GROOTMEESTERS SPELEN 10E RONDE TATA STEEL CHESS TOURNAMENT IN DEN HAAG

De top van de schaakwereld is om 14.00 uur vanmiddag in Perscentrum Nieuwspoort in Den Haag begonnen aan de 10e ronde van het Tata Steel Chess Tournament. Voorafgaand daaraan namen wereldkampioenen Magnus Carlsen en Hou Yifan en de andere grootmeesters van de Tata Steel Masters een kijkje in het Mauritshuis. Er werd uitgebreid stilgestaan bij topstukken als De Stier van Potter en Het Meisje Met De Parel van Vermeer. Wethouder Wijsmuller van de Gemeente Den Haag opende de 10e ronde met de traditionele gongslag. Later vandaag zal burgemeester Van Aartsen de grootmeesters in Nieuwspoort begroeten.

Foto (rechtenvrij) van wereldkampioenen schaken Magnus Carlsen en Hou Yifan met Nederlands grootmeester Anish Giri bij Het Meisje Met De Parel van Johannes Vermeer in het Mauritshuis, voorafgaand aan de 10e speelronde van het Tata Steel Chess Tournament in Perscentrum Nieuwspoort in Den Haag.

Bezoekers van het Tata Steel Chess Tournament in Nieuwspoort kunnen vanmiddag simultaan spelen tegen Hans Böhm. In samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Schaakbond en de Gemeente Den Haag organiseert Tata Steel vandaag een speciaal programma voor basisscholieren in de hofstad, waarbij de leerlingen zelf schaken en een kijkje nemen bij de partijen van de Tata Steel Masters.

Schaken en politiek

Schaken en politiek zijn van oudsher nauw verbonden. Als ‘afterparty’ van het Tata Steel Chess Tournament organiseert Tata Steel op dinsdag 27 januari in de Statenpassage van de Tweede Kamer de 9e editie van het Torentjes Schaak Simultaan voor parlementariërs en parlementair journalisten. Zij zullen het opnemen tegen Nederlands Kampioene Anne Haast, die momenteel deel uitmaakt van de Tata Steel Challengers. Het Torentjes Schaak Simultaan start om 16.00 uur en wordt geopend door Tweede-Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg. Een dag eerder, op maandag 26 januari, organiseren de Russische Ambassade, de Gemeente Den Haag en de Haagse Schaakbond om 18.30 uur voor de vierde maal een schaaksimultaan in het stadhuis in Den Haag. Anish Giri, Sergey Tiviakov en Vladimir Potkin nemen het dan op tegen 120 schakers uit de regio Den Haag.

Staal en schaken: een lange traditie

Het Tata Steel Chess Tournament kent een lange traditie. Ooit begonnen als een personeelstoernooi is het uitgegroeid tot een internationaal toernooi van wereldformaat, waar grootmeesters en amateurs hun agenda’s voor vrij houden. Tata Steel kiest voor schaken, omdat schaken gericht is op strategisch denken en op het vinden van creatieve oplossingen voor complexe vraagstukken. Dat heeft het gemeenschappelijk met staal maken, een hightech proces waarbij innovatie centraal staat. De medewerkers van Tata Steel werken continu aan het verder verbeteren van processen en producten om daarmee klanten te helpen succesvol te zijn in hun markten en een bijdrage te leveren aan het verduurzamen van onze samenleving. Dit jaar wordt het toernooi voor de 77e keer georganiseerd. In de schaakwereld staat het toernooi in Wijk aan Zee bekend als “Het Wimbledon van het Schaken”.

Elk jaar in januari meten de allerbeste schakers ter wereld op het Tata Steel Chess Tournament hun krachten. Dat doen ze in een en dezelfde ruimte als honderden deelnemers aan de amateurtoernooien. Dat creëert een unieke sfeer. Ook op diverse andere locaties in het dorp vinden schaakwedstrijden plaats. Wijk aan Zee is twee weken lang het Mekka van de schaaksport. Tijdens het toernooi trekt de website 1,3 miljoen bezoekers.

Het speelschema van de Tata Steel Masters en de Tata Steel Challengers en overige informatie over het Tata Steel Chess Tournament is te vinden op www.tatasteelchess.com. Volg ons ook via Twitter (@TataSteelChess), Facebook (TataSteelChess) en Instagram (TataSteelChess)

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.