Carlsen wint Tata Steel Chess Tournament 2015

Winnaar Magnus Carlsen met Theo Henrar, directievoorzitter Tata Steel Nederland

Magnus Carlsen (Noorwegen) heeft vandaag de 77e editie van het Tata Steel Chess Tournament gewonnen. Het is de vierde keer dat hij het schaaktoernooi in Wijk aan Zee op zijn naam schrijft, met een half punt voorsprong. Carlsen: “Het Tata Steel Chess Tournament is een boeiend toernooi. Je hebt veel en uiteenlopende tegenstanders en dat zorgt voor veel opwindende momenten. De editie van dit jaar is voor mij een soort flashback naar 2010, omdat ik heb gewonnen, maar niet tevreden ben over de manier waarop ik heb gespeeld”. Anish Giri (Nederland), Wesley So (Verenigde Staten), Ding Liren (China) en Maxime Vachier-Lagrave (Frankrijk) delen de tweede plaats. De prijzen werden uitgereikt door Theo Henrar, directievoorzitter van Tata Steel Nederland.

Wei Yi (China) wist de overwinning bij de Tata Steel Challengers in de wacht te slepen. Hij verdient daarmee een plek bij de Tata Steel Masters tijdens het Tata Steel Chess Tournament 2016. David Navara (Tsjechië) eindigde als tweede. Sam Shankland (Verenigde Staten) werd derde. Nederlander Miguoel Admiraal (20) uit Velserbroek heeft de Toptienkamp gewonnen. Dat betekent dat hij in 2016 mag aanschuiven bij de Tata Steel Challengers. Het Tata Steel Chess Tournament 2016 vindt plaats van 15 tot en met 31 januari 2016.

Breder draagvlak schaken

“Het is verheugend om te zien hoeveel aandacht voor de schaaksport de 77e editie van het Tata Steel Chess Tournament heeft opgeleverd”, aldus Theo Henrar, directievoorzitter van Tata Steel Nederland. “Dat is mede te danken aan de inzet van de vele medewerkers, vrijwilligers en samenwerkingspartners in Wijk aan Zee, Rotterdam en Den Haag. We zijn er ook in geslaagd om meer jongeren bij het toernooi te betrekken. In Rotterdam is al een toename geconstateerd van het aantal scholen dat schaakclinics wil organiseren. Dat is een mooie ontwikkeling, als je bedenkt hoe goed schaken is voor jong en oud”, aldus Henrar.

Mentale kracht

De trofee voor de winnaar bestaat uit een stalen balk (die wordt toegepast in de kreukelzone van auto’s) die een crashtest heeft doorstaan. Dat symboliseert de band met Tata Steel én de mentale kracht waarover een schaakspeler beschikt. Een flink incasseringsvermogen hoort daar zonder meer bij.

1 Comment

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.