Giri passeert magische 2800

Anish Giri staat boven de 2800 Elo-punten. Dat is het resultaat van zijn overwinning vandaag op Peter Svidler, in het FIDE-grandprixtoernooi in Tbilisi. In de hele geschiedenis zijn er pas negen schakers geweest die de 2800 passeerden. Dat Giri nu in de top tien van sterkste schakers aller tijden staat, is natuurlijk overdreven gezegd. Daarvoor moet hij eerst maar eens een rol spelen in de strijd om het wereldkampioenschap. Maar hoopvol is het zeker. De lijst wordt dagelijks bijgewerkt op deze site.

Giri staat nu virtueel vierde op de wereldranglijst. Jan Timman (tweede) was de enige Nederlander die ooit hoger stond. En natuurlijk Max Euwe, maar toen waren er nog geen officiële ranglijsten.

6 Comments

 1. Avatar
  Avdg februari 15, 2015

  Als Giri zo blijft spelen dan gaat hij in de komende ronde al meedoen met de kandidatenwedstrijd. Er waren toch vrijplaatsen voor de hoogst gerate spelers?

  Een match Carlsen – Giri zou erg interessant zijn, ook omdat Carlsen nog niet van Giri heeft gewonnen maar wel andersom.

 2. Avatar
  Johan Hut februari 16, 2015

  Dank je, Lennart. Ik wist van het bestaan, maar had er nooit naar gezocht. Ook omdat het niet officieel is, maar het ziet er heel betrouwbaar uit.

 3. Avatar
  wimw februari 17, 2015

  Inmiddels is Nakamura op de virtuele ratinglijst op gelijke hoogte gekomen met Giri via het toernooi in Zürich. Ze staan nu beiden vlak achter Caruana, die naar plaats 4 gezakt is en staan niet al te ver achter nummer 2 Grischuk. Als het Giri voor de wind blijft gaan, behoort zelfs plaats 2 op de ratinglijst tot de mogelijkheden.

 4. Avatar
  Lucas februari 17, 2015

  Behalve de ratingwinst vind ik het vooral indrukwekkend hoe Giri met zwart de grote Svidler als een kleine jongen over de knie heeft gelegd en hem in slechts 29 zetten tot overgave dwong.

 5. Avatar
  wimw februari 18, 2015

  Klein foutje: Caruana is naar plaats 3 gezakt. Grischuk staat op 2, maar is door een verliespartij wel wat in punten gezakt. Ik ben benieuwd hoe de ratinglijst er op 1 maart uitziet, als die toernooien voorbij zijn.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.