Jermo Kooijman wint Open snelschaaktitel in Bennekom

BENNEKOM – Jermo Kooijmans uit Beuningen heeft maandagavond in denksportcentrum De Commanderij de titel Open Snelschaakkampioen van Bennekom gewonnen. Hij scoorde in de finale vier punten uit vijf partijen. Evenveel als internationaal meester Sander van Eijk, die uitkomt voor Wageningen. Van Eijk verloor in de derde ronde echter van Kooijmans.

Was er vorig jaar een fikse terugval in het aantal deelnemers, ditmaal was dat aantal met 36 deelnemers weer op peil. Bovendien traden naast Kooijmans en Van Eijk, ook regionale cracks als Stefan Bekker (Wageningen), Hotze Tette Hofstra (BSV Bennekom), Martijn Bakker (De Cirkel) en Dick de Graaf (En Passant) aan. En er werd harde strijd geleverd. Een speeltijd van vijf minuten per speler en partij is overigens vaak vooral voor specialisten weggelegd.

Het jeugdige talent Reynier Vos uit Rhenen (rechts) boekte sterke resultaten, maar ging tegen ‘senior’ Rini Kreeft dik onderuit.

Van Eijk heerste tijdens de acht voorronden. Hij gaf geen halfje af en scoorde dus honderd procent. De concurrenten, Bekker, Kooijmans en Bakker, verloren onderweg wel puntjes en keken eindelijk op flinke afstand toe. Liefst twee punten minder stond er hun conto. Anderen, zoals Hofstra en De Graaf, de laatste was vorig jaar dichtbij de titel, belandde ditmaal zelfs in finale groep 2. Wel kwamen Noël Bovens en Ed de Beule (beiden BSV Bennekom) in de sterkste finalegroep terecht. Bovens bleef in de voorronden met vijf remises en drie winstpartijen ook ongeslagen.

Finale

In de finale gaven Van Eijk en Kooijmans elkaar weinig toe. Van Eijk behaalde in de tweede ronde een belangrijke zege op Bekker, die daardoor kansloos werd. Koopmans zegevierde in de derde ronde over Van Eijk. Echter kreeg hij op zijn beurt een ronde later klop van Bekker. Omdat Van Eijk en Kooijman in de vijfde en laatste ronde geen fout maakte, stonden zij beiden op vier punten. En vanwege het onderlinge resultaat werd Kooijman dus eerste. Bekker eindigde met 3 punten als derde en de anderen speelden onder het geweld een bijrol.

In groep 2 won De Graaf met 4 uit 5, terwijl Markering met ene halfje minder knap tweede werd. Opvallend genoeg startte clubkampioen Hofstra van BSV Bennekom wel goed (winst op Markering), maar werd daarna alleen nog tegen Teunis Bunt gescoord. In groep 3 zegevierde Diederick Vos (Rhenen) voor Benno van der Veen. Deze had net zoveel punten dan Gary Dinsbach, maar won het onderlinge duel. In groep 4 heerste Wim Thieme (Bennekom) met 5 uit 5 en werd Teun Alting tweede. Groep 5 werd een prooi voor John Riksen. Alleen Noud Vromans ontfutselde hem een half punt. Harry Vos (Rhenen) eindigde als tweede.

Zie verder www.bennekomsesv.nl

1 Comment

  1. Avatar
    robert.krouwel februari 24, 2015

    Toch lullig dat er niet even vernoemd wordt dat ik revanche nam op Hotze in de finale groep en hem achter mij hield en met laagste rating derde werd 🙂

    Dick had net 1 seconde teveel

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.