Grootmeester betrapt op valsspelen

Bij het Dubai Open is grootmeester Gaioz Nigalidze betrapt op valsspelen. Nigalidze was kampioen van Georgië in 2013 en 2014.

Tijdens het Dubai Open speelde Nigalidze tegen GM Tigran Petrosian. Petrosian verdacht Nigalize al tijdens het Al Ain in december omdat hij vaak naar het toilet ging tijdens hun onderlinge partij. Petrosian had echter geen bewijs. Deze week speelden ze tegen elkaar in Dubai. In een moeilijke fase van de partij beantwoordde Nigalidze de zetten van zijn tegenstander direct om vervolgens letterlijk naar het toilet te rennen, aldus Petrosian. Twee keer antwoordde Petrosian ook direct, zodat Nigalidze niet weg kon. Prompt maakte hij fouten. Petrosian informeerde de arbitrage over zijn verdenking. De arbiters controleerden Nigalidze op elektronica maar konden niets vinden.

Het ritueel herhaalde zich echter. Het viel op dat Nigalidze steeds naar hetzelfde toilethokje ging. Het toilet werd doorzocht en er werd een mobiele telefoon met koptelefoon gevonden, bedekt met toiletpapier. Nigalidze ontkende dat de telefoon van hem was. De telefoon was echter ingelogd op zijn account bij een sociaal netwerk. In een chess-app werd de stelling in zijn partij gevonden.

De organisatie heeft Nigalidze verwijderd uit het toernooi en zal melding maken aan de FIDE. Hem hangt een schorsing van drie jaar boven het hoofd. Of hij zijn Georgische nationale titels mag houden is de vraag. Hij won twee jaar op rij hoewel hij slechts 9e was op de plaatsingslijst.

Bron: www.dubaichess.ae/2015/04/12/dubai-bans-georgian-chess-champion-caught-cheating-at-dubai-open-chess-tournament/

6 Reacties

 1. Avatar
  Bazman 16 april 2015

  en nog ontkennen ook nog. Het moet niet gekker worden.

  Goed dat er op gecontroleerd wordt!

 2. Avatar
  Lucas 16 april 2015

  Deze ziekte blijft doorwoekeren. Een schorsing van drie jaar vind ik te soft.

  Hoe staat het eigenlijk met de Nederlandse verdachte W.V. die in Roemenië was betrapt? Als laatste herinner ik me een voorlopige schorsing door de KNSB, omdat de FIDE nog geen officiële uitspraak had gedaan. Maar dat is al weer lang geleden.

 3. Avatar
  coenj 17 april 2015

  Je kunt je ook afvragen of je met zulke hoge prijzengelden niet vraagt om problemen. Veel Nederlanders moeten hier een half jaar of langer voor werken, in armere landen is dit een jaarloon. Dan is de verleiding wel erg groot om te frauderen. En als je er één keer mee weg komt, dan probeer je het nog eens en nog eens.

  Van mij mag de schorsing levenslang zijn, GM-titel en Georgische kampioenschappen afnemen en prijzengelden terugvorderen.

 4. Avatar
  Aard 18 april 2015

  Ik word alleen al moe als ik lees wat voor een moeite dit allemaal heeft gekost voor deze man. En wat levert het op? Helemaal niks, integendeel. Het wordt toch altijd ontdekt. Dus in plaats van het denken in straffen, houdt het me meer bezig wat deze mensen bezielt? Laat deze mensen een Advanced Chess Bond oprichten, dan kunnen ze tijdens de partijen gewoon hun smartphones of wat dan ook raadplegen.

 5. Avatar
  Lucas 18 april 2015

  Ik denk dat er in elk geval twee mogelijke redenen zijn voor dit bedrog:

  1. Geld. In eerste instantie het prijzengeld van een toernooi. Daarnaast ook de hogere commerciële waarde van de beroepsschaker wegens een hogere Elo.

  2. Eerzucht. Dit zie je vooral bij amateurs.

  Of het altijd wordt ontdekt, zoals Aard stelt, betwijfel ik. Het aantal incidenten in de afgelopen jaren is daarvoor te groot. Ik ben bang dat we alleen het puntje van de ijsberg zien.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.