OKU 2015; vertrouwd toernooi op een nieuwe locatie

Het Open Kampioenschap van Utrecht (OKU) komt er weer aan. Over anderhalve maand (5-7 juni) hoopt de organisatie weer minstens zoveel deelnemers als vorig jaar (160) te mogen verwelkomen. Op een nieuwe locatie deze keer. Na twee jaar Maarssen keren we terug naar Utrecht en zullen te gast zijn bij het Utrecht Stedelijk Gymnasium. De organisatie kijkt weer uit naar een geslaagd weekendtoernooi. De aanmelding verloopt in elk geval al voorspoedig.

In dat kader kunnen we met trots mededelen dat al zes titelhouders hun deelname bevestigd hebben. De ratinglijst wordt momenteel aangevoerd door IGM Csaba Horvath, bekend van verschillende andere toernooien in Nederland, maar voor het eerst deelnemend aan het OKU. De Hongaarse GM zal de nodige weerstand mogen verwachten, bijvoorbeeld van Azeri IGM Namig Guliyev. Guliyev, die in 2012 het toernooi op zijn naam schreef, is na een jaartje afwezigheid weer terug om een nieuwe gooi naar de titel te doen. Ook terug zijn titelverdediger IGM Zhoaqin Peng en IGM Bogdan Lalic. Beide hebben de afgelopen jaren meerdere malen meegedaan en waren vorig jaar nog in de laatste ronde betrokken bij de titelstrijd. Het was onder andere de remise van Lalic die Peng in de gelegenheid stelde om de hoogste trede van het erepodium te beklimmen. Het lijstje van zes titelhouders wordt gecompleteerd door het Belgische echtpaar IGM Vadim Malakhatko en IM/WGM Anna Zozulia. Beiden zijn relatief minder bekend in de Nederlandse schaakwereld, maar behoren tot de absolute top van Belgiƫ. Malakhatko is de huidige nr. 4 bij onze zuiderburen, Zozulia is de nationale nr. 1 bij de vrouwen. Hoog bezoek dus.

Een schaaktoernooi als het OKU kan natuurlijk alleen een succes zijn als naast deze titelhouders ook de nodige andere schakers meedoen. Dezen kunnen we in deze bijdrage niet allemaal persoonlijk bij langs gaan, maar wel willen wij graag nog even de aandacht vestigen op de delegatie van Schaakvereniging De Pion (Roosendaal), die dit jaar voor het eerst mee gaan doen aan het OKU. Het is altijd goed om te zien dat een schaakvereniging met een grote afvaardiging je toernooi bezoekt, daarnaast hebben wij met de deelname van Ger IJzermans ook weer het voorrecht om een vertegenwoordiger van de hoofdsponsor bij de deelnemers te mogen zien! Net als vorig jaar is de Landelijke Belangen Vereniging de hoofdsponsor van het OKU.

De nodige schakers hebben intussen de weg naar ons aanmeldformulier gevonden, maar nog veel meer namen ontbreken op de deelnemerslijst. Staat uw naam nog niet op de lijst? Ga dan naar de website www.paulkeres.nl/oku, waar zowel informatie te vinden is als de mogelijkheid tot aanmelden.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.