"Zoals ik het zag", Voerendaal boekt pyrrusoverwinning in de slotronde

In de Biechten te Rosmalen werd dit jaar de gezamenlijke slotronde van de Meesterklasse gehouden. En Passant, Charlois Europoort en BSG streden als enige teams voor het kampioenschap én Groningen Combinatie en Pathena Rotterdam waren nog niet zeker van klassenbehoud.

Dit betekende dat er in zeker vier matches voldoende ingrediënten voor suspense waren. De strijd om het kampioenschap werd beslist in de vooravond; Julian van Overdam wist in een eindspel Michiel Bosman op de knieën te krijgen waardoor Charlois de nieuwe kampioen van Nederland werd. Het al gedegradeerde Voerendaal speelde tegen Groningen Combinatie en nam hen mee naar de Eerste Klasse.

Voorgeschiedenis

Het was voor mij al snel duidelijk dat dit jaar het afscheidstournee van Voerendaal zou zijn. Door gekozen beleid of door miscommunicatie werden grootmeesters Orlov, Saltaev en Levin van de ledenlijst geschrapt. De geringe beschikbaarheid van IM Seel en IM Lemmers maakte de situatie er niet prettiger op. Toen Voerendaal in ronde 5 verloor van Pathena Rotterdam stonden zowel Voerendaal-1 als Voerendaal-2 en Voerendaal-3 op degradatieplaatsen. Het zal toch niet zo zijn dat alle drie de teams gaan degraderen? Als mosterd na de maaltijd werden de drie grootmeesters alsnog aangemeld maar zij waren niet speelgerechtigd tegen Utrecht (weer een nederlaag).

In ronde 7 zou Voerendaal het klassenbehoud veiligstellen. Met één titelloze speler en drie GM’s zou SISSA het kind van de rekening worden. Ik heb deze match al eerder beschreven: SISSA won dik verdiend van een wankelend Voerendaal. Ronde 8 viel samen met de Duitse Bundesliga. Hierdoor was GM Hausrath verhinderd. Door besluiteloosheid en/of nalatigheid kon Voerendaal verder geen gebruikmaken van GM Saltaev en GM Levin. De Limburgse spelers Lemmers (drukte), Driessens (moeite met altijd ver moeten rijden) hadden zich inmiddels ook afgemeld. Dit betekende een kansloze strijd tegen Charlois waardoor de degradatie een feit was.

Ronde 9

Het was duidelijk dat Voerendaal in ronde 9 moeite met de bezetting zou krijgen. Ten eerste waren IM Sielecki, IM Seel, IM Tereick en IM Trella verhinderd. De Limburgse inbreng werd geannihileerd doordat IM Lemmers verhinderd en FM Driessens op vakantie was. Vaste kracht Johannes Mundorf liet verstek gaan omdat hij een belangrijke schaakwedstrijd in Duitsland had. Gelukkig waren GM Hausrath, IM Braun en jeugdspeler Buckels wel beschikbaar.

Lees verder…

2 Comments

 1. Avatar
  Crispiano april 27, 2015

  zooals?

  Geen reden voor een mea culpa of apologia. Gewoon sportieve plicht gedaan.

 2. Avatar
  Lucas april 28, 2015

  Ik begrijp niet wat het lukraak bij elkaar brengen van verder ongerelateerde IMs en GMs, die van heinde en verre moeten komen, met een teamwedstrijd te maken heeft.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.