Actuele puzzels 3: Kasparov-Short

In deze nieuwe rubriek proberen we u op een wat alternatieve manier kennis te laten nemen van een actueel toernooi of interessant evenement. We struinen het internet af op zoek naar mooie, bijzondere of leerzame zetten of concepten. Omdat we graag willen dat u de grijze cellen ook in conditie houdt, bieden we deze aan in de vorm van opgaven.

In het Amerikaanse St. Louis werd in het weekend van 25 en 26 april een interessante demonstratietweekamp gehouden tussen Gary Kasparov en zijn vroegere uitdager Nigel Short. Nadat beide heren een simultaan zouden geven, begonnen ze eerst met twee rapidpartijen. Dat werd gevolgd door maar liefst snelschaakpotjes. Kasparov, die al zo’n 10 jaar zich nauwelijks op het schaakbord had lieten zien, liet er geen twijfel over bestaan wie de sterkste was. Nadat de rapidpartijen in een 1½ -½ voor de oudwereldkampioen waren geëindigd, ging hij met 7-1 ‘door zijn tegenstander heen’. De Brit, die nog altijd actief is in de schaakarena, liet weten dat hij geplaagd werd door een jetlag. Alle informatie treft u aan op de toernooisite .

Uit de ‘blitzpartijen’ heb ik een tweetal aardige fragmenten kunnen vinden. U mag proberen de beide vragen te beantwoorden. Veel plezier ermee!

VRAAG 1)

Zwart heeft zojuist met 31… Le5xf4 het witte paard op f4 geslagen. Moet wit tussendoor met schaak ruilen op g6 of juist niet?

VRAAG 2a)

Wits werkterrein ligt op de koningsvleugel, dat van zwart aan de andere kant van het bord. Zwart speelde 24…Pa5? En dat bleek een fout die direct grote gevolgen had kunnen krijgen. De enige zet om niet onder de voet gelopen te worden over de g-lijn is met 24…Kh8! Hoe had wit kunnen profiteren?

VRAAG 2b)

Verderop in de partij stond het zo:

Nu mag wit zijn aanval weer gestalte geven. Hoe deed hij dat?

OPLOSSINGEN

VRAAG 1)

VRAAG 2)

(De foto’s zijn genomen van de toernooiwebsite)

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

2 Comments

  1. Avatar
    Richard Vedder april 28, 2015

    The day Kasparov quit was 10 maart 2005. Dat is tien jaar geleden; geen twintig…

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.