Stukkenjagers? Normenjagers!

Zaterdag 25 april was het zover, de laatste ronde van de KNSB-competitie tegen het reeds gedegradeerde LSG 2. Voor het eerste van de Stukkenjagers was er bij winst nog een minimale kans op promotie. In dat geval zouden HWP Sas van Gent en Schaakstad Apeldoorn beiden moeten verliezen. Dat was niet erg aannemelijk. Daarom waren de ogen vooral gericht op de borden van Bianca de Jong-Muhren en Stefan Beukema, die allebei voor een IM-norm speelden. Stefan speelde met wit tegen Gerrie Bloothoofd en had aan remise voldoende. Mocht je wegens omstandigheden vijf minuten later de speelzaal binnen gelopen zijn, dan had je het hele spektakel gemist. De sportieve Leidenaar kon namelijk wel leven met een salonremise tegen de ontketende Belgische jeugdkampioen. Een prachtig resultaat voor Stefan en alweer zijn derde IM-norm! Nu hoeft enkel nog de ratinggrens van 2400 geslecht te worden om de felbegeerde IM-titel aan te vragen.

Bianca had een zwaardere opgave. Zij moest met wit winnen van Albert Termeulen om haar eerste IM-norm bij te schrijven. Albert zag een salonnederlaag niet zo zitten, dus moest Bianca tot het gaatje gaan voor de winst. Dat is haar wel toevertrouwd. Er kwam een dame-eindspel met pluspion voor Bianca op het bord. Bianca wist vakkundig eeuwig schaak te voorkomen en tegelijkertijd haar vrijpion stapje voor stapje naar de achterlijn te manoeuvreren. Albert legde zijn koning neer en was de eerste die Bianca kon feliciteren met haar IM-norm. Een erg knappe prestatie van onze ChessQueen die hiermee eigenhandig haar harde werken dit seizoen zag bekroond! Ondanks de score van 1,5 uit 2 en het elo-overwicht aan Stukkenjagerszijde verkocht LSG zijn huid duur. Mark Clijsen wist met zwart het Catalaans van Eric van ’t Hof te neutraliseren, maar daar bleef het ook bij. Bram van den Berg leek in een toreneindspel met zwart op meer dan remise af te stevenen, maar Raoul van Ketel wist het droog te houden. Ook Herman Grooten had met zwart een toreneindspel op het bord, tegen Wim Heemskerk. Dat werd eveneens remise.

Na deze puntendelingen is het tijd om over te gaan naar de klappers. En daarvoor moet je dit seizoen bij Nick Bijlsma zijn! Hij speelde met zwart tegen de sterkste Leidenaar, Martin Roobol. Nick heeft dit seizoen al meerdere malen bewezen goed uit de voeten te kunnen in scherpe stellingen. Martin koos echter voor een meer positionele aanpak. Op voorhand geen onverstandige keus, maar Nick blijkt van alle markten thuis te zijn. Er volgde een keurige overwinning waarmee hij zijn score opkrikte naar 7,5 uit 9! Helaas heeft hij te weinig titelhouders gehad voor een IM-norm, maar met een TPR van 2482 kan er niet gesproken worden van een slecht debuutjaar. Mart Nabuurs speelde met wit tegen de andere 2300-speler van LSG, Eelco Kuipers. Helaas moest Mart na een prima seizoen in de slotronde alsnog zijn eerste nederlaag van het seizoen slikken. Anne Haast deed iets terug door met wit Michiel van Wissen te verslaan in een Schotse partij. In het middenspel ging een kwaliteit verloren bij Michiel en toen de a-pion van Anne een dame dreigde te worden, kon ook bij onze andere ChessQueen een punt worden genoteerd.

Daarmee kwam de stand op 5-3 in het voordeel van de Stukkenjagers. Het was echter al duidelijk dat Joris Gerlagh met wit in de problemen zat tegen Chris Roosendaal. Joris speelde het middenspel sterk en won een pion. Dit ging echter ten koste van een hoop tijd en ook het zwarte initiatief mocht niet onderschat worden. Chris wist hier handig gebruik van te maken en won zijn pion met rente terug. Het resterende toreneindspel bood zeker remise kansen voor Joris, maar hij kwam naar eigen zeggen één tempo te kort. Op het bord ernaast probeerde Mark Haast met zwart zijn eigen toreneindspel met pluspion in winst om te zetten tegen Robert Straver. Robert wist de stelling echter binnen de remisegrens te houden, met als gevolg een 5,5 – 4,5 overwinning voor de Stukkenjagers. Omdat HWP Sas van Gent (eerste, gefeliciteerd!) en Schaakstad Apeldoorn (tweede) wonnen, eindigt de Stukkenjagers dit seizoen in klasse 1B op een keurige derde plaats.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.