Actuele puzzels 5: Sochi

In deze nieuwe rubriek proberen we u op een wat alternatieve manier kennis te laten nemen van een actueel toernooi of interessant evenement. We struinen het internet af op zoek naar mooie, bijzondere of leerzame zetten of concepten. Omdat we graag willen dat u de grijze cellen ook in conditie houdt, bieden we deze aan in de vorm van opgaven.

Deze week vinden in Sochi de Russische teamkampioenschappen plaats. Anders dan in Nederland, maar wel zoals in veel landen wordt gedaan, worden die in een toernooivorm afgewerkt. Veel sterke spelers zoals Grischuk, Kramnik, Aronian, Jakovenko, Wojtaszek, Vitiugov en Svidler zijn op het appèl verschenen. In de eerste paar ronden is veel fraais geproduceerd.

Voor de uitslagen kunt u terecht op de www.chess-result.com .

Uit het beschikbare partijmateriaal heb ik een tweetal aardige fragmenten gehaald. U mag proberen de beide vragen te beantwoorden. Veel plezier ermee!

VRAAG 1)

In een eindspel met zware stukken is de speler die dreigingen kan creëeren tegen de vijandelijke koning vaak in het voordeel. Hier is wit dat, maar hoe krijgt hij zijn tegenstander omver? Geef een plausibel zetverloop.

VRAAG 2)

Wit heeft een toren en een stuk geïnvesteerd in een aanval tegen de zwarte koning. Na zwarts laatste zet … Tf4-e4 moet hij wat zien aan te tonen. Lukt dat nog?

OPLOSSINGEN

VRAAG 1)

VRAAG 2)

(De foto van Vladimir Kramnik is van Jos Sutmuller)

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.