‘Ontwikkelingsprogramma Jeugdschakers’ stuwt spelers naar hoger niveau

Oegstgeest, 30 april 2015 – Delemarre Chess Academy (DCA) introduceert vanaf september 2015 een compleet nieuw ‘Ontwikkelingsprogramma Jeugdschakers’ in nauwe samenwerking met scholen, schaakverenigingen, schaaktrainers en lokale schaakbonden. Een belangrijk onderdeel van het nieuwe aanbod zijn de extra Stertrainingen voor jeugdschakers die graag versneld een hoger niveau willen bereiken. De erkende opleidingsmethodiek van de vertrouwde ‘stappenmethode’ ligt ten grondslag aan de trainingen.

DCA bestaat uit een collectief van gecertificeerde schaaktrainers die vooral in de Randstad actief zijn. Jop Delemarre is senior trainer en oprichter. DCA wil op basis van samenwerking de ontwikkeling van jeugdschakers stimuleren, zodanig dat zij in verschillende levensfases hun enthousiasme voor de schaaksport behouden en hun niveau voortdurend kunnen verbeteren. Continuïteit is het sleutelwoord in het ontwikkelingsprogramma. DCA streeft ernaar om spelers, trainers en clubs structureel te begeleiden naar een steeds hoger niveau, op een manier waarbij alle betrokkenen elkaar stimuleren en versterken.

Ontwikkelingsprogramma

Het ontwikkelingsprogramma is gericht op scholen, schaakclubs, trainers en schaakbonden. De eerste interesse voor het schaakspel wordt meestal aangewakkerd met schaaklessen op basisscholen. Jop Delemarre: “Om kinderen te behouden voor de schaaksport is het belangrijk om ze voor de overgang naar het voorgezet onderwijs de mogelijkheid te bieden om de stappen 1 tot en met 5+ te doorlopen. Uit onderzoek blijkt dat dit de kans op afhaken aanzienlijk verkleint.”

Kinderen worden vervolgens geprikkeld om lid te worden van een schaakclub. DCA wil een relatie opbouwen met lokale schaakclubs door ‘train de trainer’ cursussen aan te bieden en deze trainers indien mogelijk in te zetten voor schaakcursussen op basisscholen in de omgeving. De schaakclub stimuleert haar leden om deel te nemen aan toernooien en bouwt samen met DCA aan een structuur van sociaal competitief bezig zijn.

Naast spelers, scholen en clubs is er de professionele schaaktrainer die kennis en speelkracht integreert en bijdraagt aan de algemene ontwikkeling van de speler. Tot slot zijn er de bonden en overige organisaties die op basis van maatschappelijke belangen werken, waarbij ontwikkeling en spelplezier van schakers centraal staan.

Over Delemarre Chess Academy (DCA)

Delemarre Chess Academy, opgericht in 2012 door IM Jop Delemarre (ELO > 2400), bestaat uit een collectief van schaakprofessionals en schaaktrainers – allen grootmeesters in het overbrengen van kennis en spelplezier. Schaken fascineert, omdat het je leert zien hoe je denkt en keuzes maakt. Het spel stimuleert eigenschappen als discipline, doelen nastreven en concentratie. DCA maakt je op deze en veel andere punten sterker en zelfverzekerder.

DCA werkt nauw samen met een groot aantal verenigingen, onder meer binnen de Noord-Hollandse Schaakbond (NHSB) en de Rotterdamse Schaakbond (RSB), en de Stichting Pathena. Sinds april 2015 is DCA ook actief met trainingen in het buitenland. Schaaktrainer IM Matthew Tan verzorgt vanuit zijn woonplaats Hong Kong trainingen voor regionale spelers. Zie ook: www.schaaktrainer.nl

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.