Jaartallenfetisjisme

Hoe groot is de kans dat als je vier columnisten bij elkaar zet, er een getallenfreak bij zit, een tweede een jubileumfreak is en een derde een jaartallenfreak? Niet zo heel groot, zou je denken. Maar de zaak komt er anders uit te zien als al deze columnisten bij een schaakclub zitten.

Hans Meijer heeft er een hobby van gemaakt om zich met problemen uit de (schaak)combinatoriek bezig te houden. Niet per se gemakkelijk, maar het gaat nergens over.

Theo Mooijman weet nog wanneer hij zijn honderdste singletje aanschafte en idem CD en vindt dat nog interessante feiten ook. Tja.

Schrijver dezes heeft iets met jaartallen. Ook niet geheel fris natuurlijk, maar deze afwijking levert soms nog wel zekere vergezichten op, vooral als je een paar dingetjes met elkaar kunt combineren.

Datum 10 juli. Op 10 juli 1584 werd Willem de Zwijger vermoord. Precies 300 jaar later, dus op 10 juli 1884 stierf schaakicoon Paul Charles Morphy, bij het nemen van een bad. En op precies diezelfde dag werd ook mijn schoon-grootvader geboren. Drie keer raak, met een persoonlijke noot als toetje. Deze jaartallenā€¯combinatoriekā€¯ is natuurlijk onbenullig, maar is het volgende voorbeeld dat ook?

Onlangs schreef Ferdi Sieben in het clubblad van Promotie over zijn eerste schaakboek en welk belang dat boek voor hem had gehad. Vervolgens vroeg hij of ook andere clubleden iets over hun eerste schaakboek kwijt wilden.

Voor degenen die Manuel Nepveu niet kennen: Manuel en een of andere vorm van fetisjisme gaan prima samen. Lees verder…

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.