Simultaan van formaat

Jan Timman en Hans Böhm schaken op zaterdag 30 mei met grote stukken en borden in Amstelveen

Simultaan van formaat

Op zaterdag 30 mei komen Jan Timman en Hans Böhm naar het Stadsplein in Amstelveen. Hier zullen zij van 9.30 tot circa 16.00 uur op zestien borden simultaan spelen tegen een gemêleerd gezelschap van bedrijven, scholen en politici uit Amstelveen en omgeving. Het bijzondere is dat er grote schaakstukken worden gebruikt op borden van 4 x 4 meter. Voor zover bekend is er nooit eerder een dergelijke simultaan gehouden. Burgemeester Mirjam van ’t Veld van Amstelveen doet de eerste zet.

Op het Stadsplein in Amstelveen, bekend van Koningsdag 2014, nemen Timman en Böhm het op tegen zestien teams van maximaal drie personen. Indien nodig kunnen zij schaaktechnische adviezen inwinnen bij leden van sv KLM-Pegasus uit Amstelveen. De teams mogen onderling overleggen over de volgende zet, echter zonder hulp van schaakcomputers of naslagwerken.

Onder de deelnemers vinden we niet alleen uiteenlopende bedrijven maar ook Museum Jan van der Togt, Sportbedrijf Amstelveen en Volksuniversiteit Amstelland, waar de deelnemers beide simultaangevers kunnen ontmoeten. Deelnemende bedrijven zijn onder andere Boekhandel Libris Venstra, lectuur- en tabakswinkel A.M. van Lookeren, Café De Manen, StevaB Elektronica, Rabobank Amstel en Vecht, tuincentrum Life and Garden en Wesco Apparatenbouw. Sommige teams zullen achter het bord verschijnen in T-shirts met (bedrijfs)logo. Er is een informatiestand waar alle deelnemers zich via folders, flyers, visitekaartjes etc. kunnen presenteren.

Ook scholieren en politici doen mee

Daarnaast doen drie middelbare scholen uit Amstelveen mee met elk twee teams: het Hermann Wesselink College, het Keizer Karel College en het Amstelveen College. Zij strijden onderling om het beste resultaat. Ook vier politieke partijen uit de gemeenteraad van Amstelveen (VVD, CDA, D66 en Burgerbelangen Amstelveen) binden de strijd aan met Timman en Böhm.

Burgemeester doet eerste zet

Burgemeester Mirjam van ’t Veld zal rond 9.30 uur de openingszet doen bij de eerste simultaan van Jan Timman. Deze partijen zijn rond 12.30 uur afgelopen. Vanaf 11.00 uur kunnen de deelnemers in de aangrenzende Volksuniversiteit kennismaken met Hans Böhm die rond 13.00 uur het stokje zal overnemen van zijn vriend en collega. Grootmeester Jan Timman is vanaf 14.30 uur beschikbaar voor een meet and greet.

Rond 16.00 uur eindigt de tweede simultaanronde, waarna de deelnemers onder het genot van een hapje en een drankje kunnen napraten met beide schakers. Mogelijk zullen Timman en Böhm op een demonstratiebord nog enkele interessante partijfragmenten uit de simultaanpartijen bespreken.

Leden van KLM-Pegasus spelen steeds op de eerste zaterdag van de maand met grote schaakstukken op het Stadsplein in Amstelveen. Op zaterdag 30 mei zijn er maar liefst zestien van deze borden. (Foto: Bart Stam)

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.