Bok plaatst zich voor NK Algemeen

Het kwalificatietoernooi voor het NK Algemeen is gewonnen door Benjamin Bok. Nadat hij in de rapidvierkamp samen met Dimitri Reinderman met 4 uit 6 op de eerste plaats was geëindigd, won hij de snelschaakbarrage op basis van ‘sudden death’. Bok mag daarom van 4 t/m 12 juli meedoen aan het NK Schaken in Amsterdam.

Allereerst twee opgaven, waarvan u de oplossing verder in dit artikel kunt lezen. De eerste: kan wit op g6 slaan? Heeft hij iets beters?

En hoe staat dit met zwart aan zet?

Het kwalificatietoernooi (ook wel halve finale, maar ik vind ‘NKQ’ de beste naam) werd zaterdag en zondag gehouden als vierkamp in Amsterdam met een traag rapidtempo: 45 minuten per partij met steeds tien seconden per zet erbij. Ik dacht dat het tempo mij wel zou liggen en dat deed het ook, ik kwam niet in tijdnood. Zou ik de kans krijgen de NK-titel terug te pakken van Van Wely? Dat was mijn motivatie, maar ook de andere drie deelnemers hadden goede redenen om mee te doen.

Benjamin Bok is officieel nog een jeugdspeler (geboren in 1995) maar heeft al een paar keer meegedaan aan het algemene NK. Daar versloeg hij vorig jaar nog de latere kampioen Loek van Wely. Een NK zonder Bok zou raar zijn!

Wouter Spoelman speelt tegenwoordig weinig toernooien, maar bij zijn laatste drie NK’s deed hij mee om de titel: in 2011 begon hij met 3 uit 3 maar kon hij zijn goede start niet volhouden, in 2013 werd hij gedeeld eerste (maar verloor de barrage) en vorig jaar strandde hij op een half punt van winnaar Van Wely na een nederlaag in de laatste ronde tegen Bok. Eens moet het toch lukken, misschien dit jaar?

Over Friso Nijboer schreef de verzamelde pers vorige week nog per abuis "schaakt alleen nog potjes voor En Passant." Maar hoewel hij nu een voltijdbaan heeft, heeft hij zeker nog ambities! Als winnaar van de grootmeestergroep van het afgelopen BDO-toernooi zou hij zeker niet misstaan op het NK.

Het toernooi begon voor mij goed. Op het NK 2013 verloor ik in de eerste ronde en op het NK 2014 in de tweede ronde met wit van Wouter Spoelman, en nu mocht ik alweer met wit tegen hem beginnen. Dit keer won ik echter omdat ik het in de tweede fase handiger speelde. Daarna kreeg ik een cadeautje van een teamgenoot.

Na een onregelmatige opening (4…g5) heeft zwart een goede positie gekregen. Ik had hier 15.e3 kunnen doen, waarna Friso natuurlijk nooit op e3 geslagen had. Mijn keuze was daarom iets slimmer omdat de diagonaal dan erg vol staat en de weerlegging iets minder opvalt.

15.e4 dxe3??

"Jongens, jongens", mompelde Friso in zichzelf. Ik ging toch maar even dubbelchecken, want je weet nooit, maar ook na 16…Pb4 wint wit.

16.Txd5 Pb4?

Na 16…Df6 (dreigt 17… Pb4) geeft de computer 17.Tb5 e4 18.Lxe3 exf3 19.Lxf3 als beste voortzetting, maar dat had ik vast niet gedaan!

17.Txd8 Pxc2 18.Txf8 Pxa1 19.Te8 e4 20.Ph4 e2 21.Ld2 b5 22.Pxf5 Lxf5 23.Txa8 Lxb2 1-0

Vervolgens nam Bok de leiding over door mij te verslaan.

Zwart heeft een beetje moeite zetten te vinden. Ik dacht dat rokeren nog wel ging, maar had niet goed gerekend.

13…0-0 14.Lxh6! d5? 15.Lg5! Lxg5 16.Pxg5 dxc4 17.De4! g6 18.Dh4 Kg7 19.Dh7+ Kf6 20.Pe4+ Ke7

21.Dg7! Te8 22.Pf6 Db5 23.a4 Dc6 24.Pd5+ 1-0

De stand na de eerste dag werd zo:

1. Bok 2.5

2. Reinderman 2

3. Nijboer 1

4. Spoelman 0.5

In de vierde ronde werden er twee remises gespeeld, eentje van 96 zetten en eentje van 30 zetten, maar de laatste was ook best interessant:

Ik was doelbewust voor deze stelling gegaan, 19.e4 Dd6 leek me wel kansen te bieden, andere toren gaat naar f8 en de witte koning staat kwetsbaar. Ik had gemist dat wit ook een pion kon offeren.

19.e3!? Txf3

Wouter was (terecht) banger voor 19…Tf7.

20.Dxf3 Dxd3 21.Tf1 Dd7

Toren erbij en zwart heeft een gezonde pion meer. Hij krijgt alleen de tijd niet….

22.Kh1!

Dreigt slaan op g7. Koning maal gaat dan mat, dame slaan verliest de dame. Ik dacht even dat 22….h6 zou kunnen, maar 23.Lxg7 Kxg7 24.Tg1+ Kh7 25.De4+ Kh8 26.Dg6! en zwart gaat mat. Op basis van eliminatie vond ik de enige zet.

22…De6! 23.Dg2!

Nu heeft zwart twee zetten. 23…Dd7 24.Df3 is zetherhaling.

23…g6 24.Tf6 Dd7

Ook nu kan wit zetherhaling (eeuwig schaak) afdwingen. Wouter moest echter winnen om nog een theoretische kans op plaatsing te maken, dus probeert het nog even.

25.Dc2 Td8

Hier had ik het kunnen proberen met 25…Dd5+ 26.e4 Pb4 (maar niet gezien). Nu heeft wit geen keuze, of geen prettige althans: remise of verloren staan.

26.Txg6+ hxg6 27.Dxg6+ Kf8 28.Dh6+ Kf7 29.Df6+ Ke8 30.Dh8+ ½-½

Vervolgens nam ik de leiding over door te profiteren van de tijdnood van Bok.

Wit staat beter hier na b.v. 22.a5. Wat ik deed is minder goed, maar het kostte Benjamin wel steeds veel tijd om de zetten te vinden.

22.Td2 Tc2 23.Txd7 Dxb2

Ik had eerlijk gezegd van tevoren niet gezien dat de toren op a1 nu staat aangevallen…

24.Dxe6+ Tf7

Ook dit kostte tijd en nu had Benjamin minder dan een halve minuut over. 24…Kh8 25.Tad1 is gecompliceerd maar ongeveer gelijk. Nu speelde ik wat blufzetten, gebaseerd op trucjes.

25.Tad1? Pf8 26.Td8?

26.Dd5 Pxd7 27.e6 is nog gelijk.

26…Lxd8? Nu komen er onderste-rij-motieven in de stelling. 26…Txg2+ 27.Kh1 De2! was erg sterk geweest.

27.Txd8 Txg2+? 28.Kh1 Tc2

29.Dd5! Dc3 En hier ging zwart door zijn tijd, maar ik voerde de matcombinatie toch maar uit.

30.Txf8+ 1-0

In de laatste ronde kreeg ik een eindspelplusje en tijdvoordeel tegen Nijboer, maar ik zag niet hoe ik verder moest komen en nam remise. Bij Bok-Spoelman was inmiddels ook een remise-eindspel op het bord gekomen, maar de praktische kansen lagen bij wit. Nadat Spoelman al een paar remisevoortzettingen had gemist, ging hij op zet 52 definitief in de fout.

52…Pd6?

52…Pb6! 53.c7 Ka6 maakt hier nog remise. De loper moet g2 in de gaten houden en als wit promoveert gaat a4 eraf.

53.c7 Kb6 54.Kd7 Kc5 55.Lg2

Nu is zwart in tempodwang en promoveert wit. 1-0

De eindstand werd zo:

1/2 Reinderman, Bok 4 punten

3/4 Spoelman, Nijboer 2 punten

De eerste twee barragepartijen eindigden in remise (maar daar mocht ik niet over mopperen), in de derde ging ik met zwart (ondanks een minuut extra aan het begin) in mindere stelling door de vlag. Geen NK voor mij dit jaar! Maar ik zal er hopelijk wel actief zijn als commentator en schaakpopquizpresentator.

Foto’s van nkschaken.nl.

16 Comments

 1. Avatar
  Johan Hut mei 18, 2015

  Heb je ook gezien dat de verzamelde pers op Utrechtschaak schreef dat Spoelman tegen Bok al met 47…g2 remise kon maken? De pers vond dat vrij eenvoudig, kwestie van even tellen. En niet over het hoofd zien dat het paard met schaak op c4 terechtkomt.

 2. Avatar
  wimw mei 18, 2015

  Het overzicht van de prestaties van de deelnemers van het NK-kwalificatie toernooi op het NK schaken in de afgelopen jaren laat eens te meer zien, dat voor een volwaardig kampioenschap tien deelnemers hadden kunnen worden uitgenodigd. Dat had ook van respect getuigd tegenover de schakers, die de afgelopen jaren met veel inzet en ook met succes deelgenomen hebben, terwijl anderen verstek lieten gaan.

 3. Avatar
  Dimitri mei 18, 2015

  Dat had ik gezien Johan! Die zet valt onder de remisemogelijkheden die Wouter miste.

 4. Avatar
  Johan Hut mei 18, 2015

  Ik zie nu pas hoe eenvoudig 52…Pb6 is. Je moet onder dat diagram nog wel even de namen omdraaien.

 5. Avatar
  TheBlackKnight mei 18, 2015

  Alle keuzes hebben hun reden, maar ik betreur het dat in een land waar schaken zo hoog zou moeten staan, waar qua inwoner-aantal er relatief hoog geschaakt wordt er maar een 8-kamp wordt gehouden, als ik de verdienste van de kwalificatiedeelnemers bekijk dan was een 10 kamp zeker rechtvaardig, misschien zelfs een 12 kamp.

  Anderzijds kunnen spelers deze gang van zaken aan zien komen en moeten ze zorgen dat z bij de absolute top komen om mee te dingen, maar of hierbij daadwerkelijk gelijke kansen zijn betwijfel ik.

  Wel vind ik het erg positief dat zowel Van Wely als Giri meedoen, de top 4. Daarmee zal de de winnaar zich in ieder geval waardig NK kunnen noemen. Ik heb er wel zin om het NK als toeschouwer te volgen.

 6. Avatar
  Hendrikom mei 19, 2015

  Keuzes keuzes, een tienkamp is in ieder geval duurder dan een achtkamp, dus daarvoor zal dan naar poen gezocht moeten worden. Op alle fronten kan overigons wel wat poen gebruikt worden, naar ik wel eens begrijp.

 7. Avatar
  Lucas mei 19, 2015

  De KNSB heeft de duidelijke keuze gemaakt het NK niet belangrijk te vinden. Dat blijkt niet alleen uit deze achtkamp, maar ook uit vele andere keuzes die de afgelopen jaren zijn gemaakt en die hier al vaak zijn besproken.

  Giri krijgt een vrijkaartje op basis van zijn hoge Elo, terwijl andere grootmeesters zich eerst moeten kwalificeren in een vierkamp. Maar ook de hoge Elo van Giri is minstens gedeeltelijk het gevolg van de keuze van de KNSB om de afgelopen jaren veel geld in Giri te investeren. Het lijdt geen twijfel dat Giri de beste Nederlandse schaker is, en het is hem ook van harte gegund, maar uit sportief oogpunt zet ik hier wel vraagtekens bij.

 8. Avatar
  Dimitri mei 19, 2015

  Giri krijgt ongetwijfeld ook als enige deelnemer startgeld, maar ik heb daar niet zo’n probleem mee. Zijn deelname zorgt ook voor extra publiciteit.

  Overigens Lucas, als jij als KNSB een ton zou krijgen van NOC*NSF met als voorwaarde dat het geld aan Giri besteed wordt, wat zou je dan met het geld doen?

 9. Avatar
  Lucas mei 19, 2015

  Ik zou zeker voldoen aan die voorwaarde, maar tegelijkertijd ook het algemeen belang van de KNSB proberen te behartigen. Bijvoorbeeld door het aanstellen van een Nederlandse i.p.v. een buitenlandse trainer. Omgekeerd kunnen er ook aan Giri voorwaarden worden gesteld, bijvoorbeeld zoals nu, deelname aan het NK.

 10. Avatar
  wimw mei 19, 2015

  Als de KNSB gelden krijgt van NOC*NSF zou dat m.i. zowel besteed kunnen worden aan het opleiden van een groot talent, als ook aan het ondersteunen van andere veelbelovende jonge schakers. Het verlenen van startgeld aan een schaker, die al heel veel ondersteuning krijgt, lijkt me strijdig met een beleid dat die gelden evenredig zou willen verdelen. Mogelijk had dat geld dan als eerste aanzet gebruikt kunnen worden om een tienkamp om het schaakkampioenschap van Nederland te organiseren met meer ruimte voor andere jonge schakers.

 11. Avatar
  Dimitri mei 19, 2015

  wimw, de afspraken met de geldschieters negeren lijkt me geen goed plan… Zonder Giri waren de geldschieters er ook niet geweest.

 12. Avatar
  wimw mei 19, 2015

  Ja, als de geldschieters dat inderdaad zo willen met dat startgeld van Giri,

  dan valt daar niet aan te ontkomen. Ik vraag me nog wel af hoe dat in de tijd van Jan Timman ging. En verder blijft het heel jammer dat het geen tienkamp wordt met twee extra schakers, die voor het nodige vuurwerk kunnen zorgen dat bij de veel remiserende Giri wel eens ontbreekt.

 13. Avatar
  Richard Vedder mei 20, 2015

  Dat "veel remiserende" zal op het NK meevallen denk ik.

 14. Avatar
  wimw mei 20, 2015

  Op het Qatar Open en het Tata Steel toernooi heeft Giri bijzonder goed en ook strijdlustig gespeeld. Als hij dat op het NK ook zo doet, krijgen we een mooi toernooi, maar ik hoop wel dat de tegenstanders ook kansen op winst creëren, anders wordt het weer een eenzijdig toernooi.

 15. Avatar
  Lucas mei 21, 2015

  Het zou nog wel eens spannend kunnen worden op het NK. Giri heeft momenteel een niveau van 2630 (TPR na 6 ronden Khanty Mansiysk) en dat is minder dan de huidige ratings van Van Wely, Tiviakov en l’Ami.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.