Giri schaker van het jaar 2014

Anish Giri schaker van het jaar 2014

Op de halfjaarlijkse Euweborrel van het Max Euwe Centrum is vandaag Anish Giri uitgeroepen tot schaker van het jaar. Jammer genoeg kon Giri zelf niet aanwezig zijn omdat hij deelneemt aan de Franse competitie.

Het is voor de 20-jarige Giri reeds de vierde keer dat hij deze prijs van het Max Euwe Centrum wint, eerder was hij schaker van het jaar 2009, 2010 en 2011. Giri wist in 2014 een vaste plek in de top-10 van de wereld te veroveren.

Zijn elo steeg van 2734 tot 2784, onder meer door goede resultaten in de diverse competities en tweede plaatsen bij toptoernooien zoals Tata, Londen classic en het Qatar open.

De jury, bestaande uit de schaakjournalisten Hans Ree (NRC), Gert Ligterink (Volkskrant) en de directeur van de KNSB, Mark van der Werf, benoemde Robby Kevlishvili tot talent van het jaar.

Robby Kevlishvili

De 14-jarige Zoetermeerder had in 2014 een fantastisch schaakjaar. Hij debuteerde in de Meesterklasse bij SO Rotterdam, waar hij dit seizoen promoveerde naar een topbord. Hij won onder andere de BDO Challenger in Haarlem en versloeg grootmeester Friso Nijboer met 3-1 in een match tijdens het Cultural Village-Schaaktoernooi in november. Zijn elo-rating ging van 2070 (december 2013) naar 2366 (december 2014), een zelden geziene sprong voorwaarts! Jammer genoeg kon hij door visumproblemen niet deelnemen aan het jeugdwereldkampioenschap tot en met 14 jaar in Zuid-Afrika.

Foto is gemaakt door René Olthof

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.