Nieuwe tactische trainer van Chessbase

Wij kennen Chessbase natuurlijk allemaal van de schaaksoftware en de vele prachtige en vooral leerzame dvd’s. Sinds kort heeft Chessbase ook een tactische trainer aan het assortiment toegevoegd.

Deze trainer is gratis. Je kunt inloggen via je Playchess account of je maakt gratis een nieuwe account aan. Je vindt hier meer informatie…

De database bevat circa 33.000 stellingen. Je kunt je tanden er dus wel eventjes op stuk bijten. De stellingen variëren nogal in moeilijkheidsgraad. De meeste opgaven zijn tamelijk makkelijk. Maar er zitten ook opgaven bij die bijzonder lastig zijn.

Schoonheidsfoutjes

Er zitten ook enkele opgaven bij met de opdracht ‘wit (of zwart) maakt remise’. Die opgaven rammelen naar mijn smaak een beetje. Ze zijn soms niet erg concreet. Vaak blijft er na de correcte oplossing nog zat te spelen over en niet zelden leidt de juiste reeks van zetten tot een aardig voordeeltje voor de kleur die aan zet is. Bij ‘wit (of zwart) is aan zet en maakt remise’ denk je toch eerder aan opgaven waarin je eeuwig schaak afdwingt of een patstelling bereikt. Maar die ben ik nog niet tegengekomen. Verder lezen…

Over Michel Hoetmer

Michel schaakt al sinds begin jaren '70. Hij speelde bij schaakclub Utrecht (2e klasse KNSB) en hij was ook redacteur van het clubblad. Tegenwoordig is hij lid van sv Zukertort in Amstelveen. In het dagelijks leven is hij verkooptrainer en publiceerde diverse boeken en artikelen over verkopen en marketing. Sinds kort mag hij zichzelf ook gediplomeerd schaaktrainer (2) noemen.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.