OKU 2015: Sterke bezetting aan de top en ruime bezetting in de breedte

Nog één week en het Open Kampioenschap van Utrecht (OKU) gaat van start. Terwijl de voorbereidende werkzaamheden de afrondende fase ingaan, is het tijd om te kijken wat er ons dit jaar te wachten staat in het weekend van 5-7 juni. En het belooft een bijzonder weekend te worden. Kijkt u mee.

Net als vorig jaar zal het OKU het toneel zijn van twee kampioenschappen van de regionale schaakbond SGS. Vrijdagavond, tijdens de eerste ronde, zullen de clubteams van Laren en HSG (Hilversum) uitmaken wie de opvolger wordt van Baarn als bekerhouder van de SGS. Als promotieklasser lijkt HSG de favoriet voor deze finale, maar (promoverend) tweede-klasser Laren heeft in de laatste twee rondes al bewezen in de beker het niveau van de promotieklasse aan te kunnen. Het beloofd een spannende finale te worden, welke zowel in de speelzaal als via internet live te volgen zal zijn.

Naast de bekerfinale vormt het OKU ook het strijdperk van het persoonlijk SGS kampioenschap. Kijkend naar de deelnemerslijst in de A-groep valt het op dat de sterkste vertegenwoordigers van de clubs BSG, Paul Keres, En Passant, Het Koningsgambiet, Oud Zuylen en SSC qua rating aardig dicht bij elkaar geplaatst zijn. Al met al kan het een sterk bezet kampioenschap met mensen van veel verschillende verenigingen genoemd worden. Zal één van de ratingfavorieten er met de eerste prijs vandoor gaan of wordt Koning ELO gepasseerd bij de strijd om de opvolging van IGM Zhaoqin Peng?

Intussen begint het deelnemersaantal van het OKU heel dicht bij de 160 van de afgelopen twee jaren te geraken. Een week voor het toernooi staat de teller op 154, dus hebben we goede hoop dat die 160 dit jaar overtroffen gaat worden. Net als vorig jaar liggen de deelnemersaantallen in de A- en B-groep weer dicht bij elkaar; de weg naar de C-groep blijkt daarnaast dit jaar flink aan populariteit te hebben gewonnen. Vorig jaar nog werd er door 23 mensen strijd geleverd om de ereplaatsen in deze groep, dit jaar zijn er nu al 37 aanmeldingen genoteerd. Met nog een week te gaan is het dus goed mogelijk dat het OKU dit jaar aan drie groepen van meer dan vijftig deelnemers plaats gaat bieden!

Het OKU moet dan nog beginnen, de eerste nevenactiviteit bij dit weekendtoernooi heeft alweer plaatsgevonden. Dit jaar werd vanuit het OKU voor het eerst een simultaan in de Utrechtse Schaakbuurt gegeven. Een dag schaken welke met name in het teken stond van gezelligheid en de bezoekers van Winkelcentrum Rokade op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met de schaaksport. Daarnaast bood het IGM Pruijssers een mooie gelegenheid om warm te spelen voor het OKU. Het is een prachtige dag geworden, met goed weer en louter positieve reacties van bezoekers van de simultaan. Een verslag met foto´s is op de website te vinden.

De inschrijving voor het OKU is nog altijd geopend. Staat uw naam nog niet op de lijst? Ga dan naar de website www.paulkeres.nl/oku, waar zowel informatie te vinden is als de mogelijkheid tot aanmelden. Mocht meedoen voor u niet handig uitkomen, dan bent u natuurlijk ook van harte welkom om als toeschouwer langs te komen. Zes rondes spektakel, boekenstalletjes en een gezellige bar op een locatie welke zowel met OV als met de auto goed bereikbaar is, wie wil daar nou niet bij zijn?

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.