Actuele puzzels 8: Sardinië

In deze rubriek proberen we u op een wat alternatieve manier kennis te laten nemen van een actueel toernooi of interessant evenement. We struinen het internet af op zoek naar mooie, bijzondere of leerzame zetten of concepten. Omdat we graag willen dat u de grijze cellen ook in conditie houdt, bieden we deze aan in de vorm van opgaven.

Het vakantiegevoel begint al een beetje te komen. Enkele Nederlandse schakers lopen hier al een beetje op vooruit door in een zonovergoten Sardinië deel te nemen aan een open toernooi dat van 6 – 13 juni wordt gehouden in Capo d’Orso . We zien het echtpaar Jan-Willem en Bianca de Jong evenals het koppel Stefan Kuipers/Anne Haast zich onder de deelnemers bevinden. Zelf ben ik er in 2007 samen met mijn vriendin Petra Schuurman geweest en de combinatie van mooi weer, zee en schaaktoernooi is ons goed bevallen.

(Foto Anne Haast door Frans Peeters)

De hoogst genoteerde speler, de Duitser Jan Gustafsson (2640) doet het niet geweldig. Hij staat na 7 ronden op slechts 3½ punten. De verrichtingen van alle Nederlanders worden op Schaaksite ook bijgehouden via deze link.

De tussenstand na 6 ronden is momenteel:

Uit het beschikbare partijmateriaal heb ik van onze Nederlandse dameskampioen een tweetal aardige fragmenten gehaald. U mag proberen de beide vragen te beantwoorden. Veel plezier ermee!

VRAAG 1)

Wit staat een ‘half’ pionnetje voor, maar zwart vond het nodig om dat terug te nemen met

23…Lxb2??

Dat bleek te berusten op een vreselijke misrekening. Hoe profiteerde Anne van deze fout?

VRAAG 2)

Hoe grijpt zwart na wits laatste zet 13. Pd4-b5 het initiatief?

OPLOSSINGEN

VRAAG 1)

VRAAG 2)

Voor een overzicht van eerdere afleveringen van deze rubriek klikt u hier

(De foto is van de toernooisite)

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.